Jačanje ekonomskih odnosa sa Crnom Gorom

Bez autora
Dec 01 2013

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Igor Mirović i ministar ekonomije Crne Gore Vladimir Kavarić potpisali su danas Protokol o saradnji u oblasti trgovine, malih i srednjih preduzeća i međukomorske saradnje, saobraćaja, turizma, poljoprivrede, ruralnog razvoja i energetike. Mirović je, nakon prve konstitutivne sednice Mešovite komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Crne Gore, koja je održana u Podgorici, istakao da su dve zemlje opredeljene za unapređenje ekonomske saradnje kroz realizaciju zajedničkih razvojnih projekata od obostranog interesa. Potrebno je da Srbija i Crna Gora, vodeći računa o interesima svojih privrednika, razvijaju ekonomske odnose u maksimalnom kapacitetu. Rad Mešovite komisije bio je konstruktivan i imao je za cilj intenziviranje ukupnih odnosa između Srbije i Crne Gore, ukazao je ministar i dodao da je postignut dogovor o održavanju zajedničkog sastanka predstavnika dveju zemalja.

Jačanje ekonomskih odnosa sa Crnom GoromMinistar regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Igor Mirović i ministar ekonomije Crne Gore Vladimir Kavarić potpisali su danas Protokol o saradnji u oblasti trgovine, malih i srednjih preduzeća i međukomorske saradnje, saobraćaja, turizma, poljoprivrede, ruralnog razvoja i energetike.

Mirović je, nakon prve konstitutivne sednice Mešovite komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Crne Gore, koja je održana u Podgorici, istakao da su dve zemlje opredeljene za unapređenje ekonomske saradnje kroz realizaciju zajedničkih razvojnih projekata od obostranog interesa.

Prema njegovim rečima, potrebno je da Srbija i Crna Gora, vodeći računa o interesima svojih privrednika, razvijaju ekonomske odnose u maksimalnom kapacitetu.

Rad Mešovite komisije bio je konstruktivan i imao je za cilj intenziviranje ukupnih odnosa između Srbije i Crne Gore, ukazao je ministar i dodao da je postignut dogovor o održavanju zajedničkog sastanka predstavnika dveju zemalja.

Njegov cilj će, kako je objasnio, biti razmena informacija i planova koji se odnose na velike zajedničke infrastrukturne projekte, a naročito na izgradnju autoputa Beograd–Bar i rekonstrukciju železničke pruge na istoj relaciji.

Kavarić je ocenio da konstituisanje Mešovite komisije predstavlja značajan doprinos unapređenju ekonomske saradnje Srbije i Crne Gore.

On je saopštio da je sa Mirovićem postigao dogovor o smanjenju transakcionih troškova u platnom prometu između dve države, unapređenju saradnje u oblasti turizma i energetike, kao i pristupu evropskim fondovima koji se odnose na programe prekogranične saradnje.

Naredni sastanak Mešovite komisije biće održan sledeće godine u Srbiji.

Srbija je glavni spoljnotrgovinski partner Crne Gore. Crna Gora je za prvih 10 meseci ove godine iz Srbije uvezla robe i proizvoda u vrednosti od 426,6 miliona evra, dok je izvoz u Srbiju iznosio 110,7 miliona evra.

Mirović, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Crnoj Gori, sastao se i sa potpredsednikom Vlade Crne Gore Rafetom Husovićem.

Mirović i Husović su ocenili da je kroz zajedničke razvojne projekte i jaču ekonomsku prekograničnu saradnju lakše privući sredstva iz pretpristupnih evropskih fondova.

Takođe, oni su zaključili da je potrebno raditi na jačanju kapaciteta lokalnih samouprava sa obe strane granice, s obzirom na to da će upravo one biti glavni nosioci tih aktivnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik