Jačanje ekonomskih veza sa Češkom

Bez autora
Dec 19 2013

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić izrazio je danas, nakon sastanka sa zamenikom premijera i ministrom unutrašnjih poslova Republike Češke Martinom Pecinom, očekivanje da će veoma dobri i prijateljski odnosi dveju zemalja biti unapređeni u narednom periodu. Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare, održanoj posle razgovora u Vladi Srbije, istakao da su Češka i Srbija dve prijateljske zemlje čiji se bilateralni odnosi dobro razvijaju, i iskazao želju da u budućnosti bude više mogućnosti za saradnju. On je preneo zahvalnost Češkoj na kontinuiranoj podršci našoj zemlji u vezi sa odlukom EU o zvaničnom otpočinjanju pristupnih pregovora sa Srbijom, uz podsećanje na to da su članovi delegacije te zemlje prvi gosti iz EU koji su posetili Beograd nakon jučerašnje veoma značajne odluke ministara spoljnih poslova zemalja članica Unije u Briselu.

Jačanje ekonomskih veza sa ČeškomPredsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić izrazio je danas, nakon sastanka sa zamenikom premijera i ministrom unutrašnjih poslova Republike Češke Martinom Pecinom, očekivanje da će veoma dobri i prijateljski odnosi dveju zemalja biti unapređeni u narednom periodu.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare, održanoj posle razgovora u Vladi Srbije, istakao da su Češka i Srbija dve prijateljske zemlje čiji se bilateralni odnosi dobro razvijaju, i iskazao želju da u budućnosti bude više mogućnosti za saradnju.

On je preneo zahvalnost Češkoj na kontinuiranoj podršci našoj zemlji u vezi sa odlukom EU o zvaničnom otpočinjanju pristupnih pregovora sa Srbijom, uz podsećanje na to da su članovi delegacije te zemlje prvi gosti iz EU koji su posetili Beograd nakon jučerašnje veoma značajne odluke ministara spoljnih poslova zemalja članica Unije u Briselu.

Dačić je, govoreći o ekonomskim odnosima između dve zemlje, ukazao na to da je spoljnotrgovinska razmena prošle godine iznosila pola milijarde dolara, i istakao da je taj iznos premašen već u prvih devet meseci ove godine.

Prema njegovim rečima, izvoz naših proizvoda u Češku dvostruko je povećan, dok uvoz iz Češke beleži rast od 17 odsto.

Pecina je ocenio da se bilateralni odnosi u oblasti privrede razvijaju u dobrom smeru, i izrazio očekivanje da će narednih meseci biti još projekata koji će omogućiti unapređenje saradnje.

On je istakao i da će Prag pružiti svu pomoć Beogradu kako bi se izbeglo eventualno ponovno uvođenje viza.

Razumemo taj problem jer smo bili u sličnoj situaciji pre ulaska naše zemlje u EU, ukazao je Pecina i objasnio da je u to vreme veliki broj građana Češke, pre svega Roma, emigrirao u Veliku Britaniju i koristio prednosti socijalne zaštite te zemlje, zbog čega je Česima pretilo ponovno uvođenje viza.

Češka, kako je naglasio, nudi Srbiji saradnju i u oblasti integrisanog sistema bezbednosti, kao i po pitanju rešavanja problema azilanata, s obzirom na to da problem azilanata nije samo problem Srbije.

Dačić i Pecina su najavili mogućnost da predsednik Češke Miloš Zeman poseti Srbiju u prvoj polovini naredne godine, najverovatnije u aprilu, i ocenili da je saradnja ministarstava unutrašnjih poslova dveju zemalja izuzetno dobra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik