Jači gospodarski odnosi sa Slovenijom

Bez autora
Apr 13 2011

Hrvatska i Slovenija moraju se projektima prekogranične suradnje zajednički prijaviti za sredstva iz kohezijskih fondova Europske unije, te razvijati daljnju poslovnu suradnju i zajednički izlazak na treća tržišta. U Termi Tuhelj, danas je počela gradnja novog turističkog kompleksa. Veoma je važan porast robne razmjene između dviju zemalja, a dosadašnja iskustva slovenskih investitora u Hrvatsku, posebno u njezin turizam, su dobra. Hrvatska je u Sloveniju od 1993. do 2010. uložila 379 milijuna eura, dok je Slovenija u Hrvatsku uložila u tom razdoblju 1,15 milijardi eura. Za još bolju suradnju Hrvatske i Slovenije važno je uklanjati administrativne zapreke na lokalnoj razini te uz razmjenu iskustava organizirati edukacije oko programa EU-a, u čemu Slovenija kao članica EU-a može Hrvatskoj puno pomoći.

Jači gospodarski odnosi sa SlovenijomHrvatska i Slovenija moraju se projektima prekogranične suradnje zajednički prijaviti za sredstva iz kohezijskih fondova Europske unije, te razvijati daljnju poslovnu suradnju i zajednički izlazak na treća tržišta.

Iz Termi Tuhelj, gdje su simbolički označili početak gradnje novog turističkog kompleksa, poručili su to predsjednici Ivo Josipović i Danilo Tuerk. Održan je i okrugli stol, a okupio je 60-tak gospodarstvenika s obiju strana granice.

Iznoseći zaključke okruglog stola potpredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta naglasila je važnost porasta robne razmjene između dviju zemalja, kao i da su dosadašnja iskustva slovenskih investitora u Hrvatsku, posebno u njezin turizam, dobra te su sa skupa upućene preporuke i drugim sektorima za takvo investiranje.

Navela je da je Hrvatska u Sloveniju od 1993. do 2010. uložila 379 milijuna eura, dok je Slovenija u Hrvatsku uložila u tom razdoblju 1,15 milijardi eura. Za još bolju suradnju Hrvatske i Slovenije važno je uklanjati administrativne zapreke na lokalnoj razini te uz razmjenu iskustava organizirati edukacije oko programa EU-a, u čemu Slovenija kao članica EU-a može Hrvatskoj puno pomoći, naglašeno je na skupu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik