Japanski BDP uzdrmao finansijske berze

Bez autora
Aug 16 2010

Niži od očekivanog, rast japanskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom kvartalu, negativno se odrazio danas na finansijska tržišta u Evropi i Aziji, na kojima je kurs evra opao prema švajcarskom franku i ojačao prema dolaru, dok su cene deonica na oba velika tržišta bile u „negativnoj teritoriji.U podnevnoj trgovini na londonskoj deviznoj berzi evro je vredeo 1,3297 „švajcaraca”, što je 0,8 odsto manje u odnosu na nivo zabeležen na kraju protekle poslovne sedmice. Zajednička valuta 16 članica Evropske unije je, međutim, ojačala oko 0,5 procenata u odnosu na američkog takmaca i razmenjivana je po kursu od 1,2812 dolara.

Japanski BDP uzdrmao finansijske berzeNiži od očekivanog, rast japanskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom kvartalu, negativno se odrazio danas na finansijska tržišta u Evropi i Aziji, na kojima je kurs evra opao prema švajcarskom franku i ojačao prema dolaru, dok su cene deonica na oba velika tržišta bile u „negativnoj teritoriji.

U podnevnoj trgovini na londonskoj deviznoj berzi evro je vredeo 1,3297 „švajcaraca”, što je 0,8 odsto manje u odnosu na nivo zabeležen na kraju protekle poslovne sedmice.

Zajednička valuta 16 članica Evropske unije je, međutim, ojačala oko 0,5 procenata u odnosu na američkog takmaca i razmenjivana je po kursu od 1,2812 dolara.

Osnovni problem za evro je u ovom trenutku što se rast evro zone, uglavnom, svodi na privrednu ekspanziju koju sada „kreira” najveća privredna sila u regionu - Nemačka - dok je ekonomska situacija u takozvanim perifernim članicama monetarne unije (Grčka, Portugalija i Španija) i dalje vrlo problematična.

Nemačka je, naime, u drugom kvartalu ostvarila privredni rast od 2,2 odsto, u poređenju sa prethodnim tromesečjem, dok je ekonomska ekspanzija u sve tri pomenute zemlje stagnirajuća ili, čak, opada.

Američka valuta je tokom današnje trgovine oslabila 0,7 odsto prema japanskom takmacu, na 85,66 jena, što je bilizu najnižeg nivoa „amerikanca” u proteklih 15 godina.

Ako se ima u vidu i današnji pad indeksa dolara prema korpi sastavljenoj od vodećih svetskih valuta, jasno je da se negativan trend za „zelenu valutu”, započet polovinom prošle sedmice, nastavio i na samom početku tekuće poslovne nedelje, navode tržišni eksperti u Njujorku, a prenosi agencija Blumberg.

Loša klima na tržištu rada, ali i sve uočljiviji znaci usporavanja privredne aktivnosti u SAD su, kako ističe Blumberg, bitni razlozi koji poslednjih dana „generišu” slabost dolara.

Pad prihoda na desetogodišnje nemačke i američke vladine hartije od vrednosti depresivno je delovao, zajedno sa više nego skromnim rastom japanskog BDP-a u drugom tromesečju, na globalno tržište akcija, navodi Rojters.

Agencija napominje da je Panevropski indeks deonica - FTSEurofirst - oslabio 0,4 odsto, nakon rasta u petak.

I japanski Nikei indeks akcija je danas bio u padu za 0,6 procenata, a cene deonica na američkom terminskom tržištu, takođe, su bile „u crvenom”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik