Juan osvaja svet

Bez autora
Jun 05 2011

Kina će u sledeće dve godine verovatno znatno olabaviti kontrolu juana, jer Peking želi da proširi korišćenje svoje valute u inostranstvu. Juan za pet godina mogao bi postati konvertibilan. To ne znači da neće biti regulisanja, ali bi prekogranične transakcije mogle postati normalne, kao i u drugim zemljama.Kineska "Građevinska banka" je jedna od četiri velike banke te zemlje. Peking sada strogo kontroliše tokove juana u Kinu i iz nje kako bi zaštitio zemlju od spekulativnih investitora i poremeđaja u svetskoj ekonomiji.

Juan osvaja svetKineske vlasti će u naredne dve godine znatno olabaviti kontrolu juana, najavio Guo Šuđing, koji važi za najozbiljnijeg kandidata za guvernera kineske centralne banke. On očekuje da bi juan za pet godina mogao da postane konvertibilan.

Kina će u sledeće dve godine verovatno znatno olabaviti kontrolu juana, jer Peking želi da proširi korišćenje svoje valute u inostranstvu, izjavio je direktor kineske "Građevinske banke" Guo Šuđing.

Guo, kojeg pojedini analitičari vide kao moguđeg sledeđeg guvernera kineske centralne banke, rekao je da bi juan za pet godina mogao postati konvertibilan, objavio je Volstrit džornal.

"To ne znači da neće biti regulisanja, ali bi prekogranične transakcije mogle postati normalne, kao i u drugim zemljama", rekao je Guo u intervjuu američkom listu. Kineska "Građevinska banka" je jedna od četiri velike banke te zemlje.

Peking sada strogo kontroliše tokove juana u Kinu i iz nje kako bi zaštitio zemlju od spekulativnih investitora i poremeđaja u svetskoj ekonomiji.

Stranim investitorima je potrebna vladina dozvola za zamenu strane valute za juane radi investiranja u Kinu, dok je domaćim kompanijama i pojedincima, takođe, potrebna specijalna dozvola za koverziju juana radi realizacije velikih projekata u inostranstvu.

Peking je poslednjih godina ublažio limite koji se tiču konvertibilnosti juana, u nastojanju da poveđa korišđenje domađe valute u inostranstvu.

Kina je potpisala valutne svop aranžmane sa nekoliko zemalja i pokrenula mere za postizanje sporazuma o trgovini u juanima sa nizom zemalja, uglavnom u jugoistočnoj Aziji.

Trgovina finansijskim produktima, oko juana, takođe, je u ekspanziji u Hongkongu, poluautonomnoj kineskoj teritoriji koja predstavlja probni teren za ambiciozni cilj Kine da svoju valutu pretvori u globalnu.

Guo, koji je ranije bio šef odseka centralne banke za upravljanje ogromnim kineskim deviznim rezervama, takođe, je izrazio poverenje u američki dolar, s obzirom na sadašnju suverenu dužničku krizu u evrozoni.

"SAD će uvek biti najbolja opcija, ili bar relativno dobra opcija, za plasiranje našeg novca zahvaljujuđi snazi njihove ekonomije, predvođene inovacijama", rekao je Guo.

Kineske devizne rezerve, najveće na svetu, povećane su na kraju marta na rekordnih 3,0447 biliona dolara.

Najveći deo tog novca je uložen u niskoprinosne, ali relativno sigurne američke vladine obveznice, mada Kina od globalne finansijske krize investira sve veće sume u aktive denominovane u evrima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik