Kako će se recesija u Njemačkoj odraziti na BiH

Bez autora
May 29 2023

Njemačka ekonomija i zvanično je ušla u recesiju, jer je u dva uzastopna kvartala pao BDP, i procjene stručnjaka su da to neće dugo trajati, ali da će se u svakom slučaju odraziti na BiH, posebno na njen izvoz, kod kojeg se već vide znaci usporavanja.

Iako recesiju u Njemačkoj posmatraju kao tehničku, činjenica je da će usporavanje njene ekonomije osjetiti cijela Evropa, i ključno je pitanje koliko će sve to trajati. Ako je suditi po istorijskim iskustvima, Njemačka će se vrlo brzo oporaviti, što govore i zvanične procjene da će njena ekonomija ipak na kraju, na godišnjem nivou rasti.

BDP Njemačke u prva tri mjeseca ove godine pao je za 0,3 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada se smanjio za 0,5 odsto.

"Nakon što je BDP kliznuo u negativno područje već krajem 2022. godine, njemačka ekonomija zabilježila je dva negativna kvartala zaredom", rekla je Ruth Brand, predsjednica Destatisa.

Ipak, pozitivni impulsi postoje, jer su ulaganja kompanija i izvoz u odnosu na prethodna tri mjeseca porasli za tri odsto, odnosno za 0,4 odsto, a procjene Vlade Njemačke su da će rast na kraju godine biti najmanje 0,4 odsto.

Marko Đogo, dekan Ekonomskog fakulteta u Palama, rekao je da se njemačka recesija već osjeti i u Republici Srpskoj, gdje je pao izvoz od nekih deset odsto, što je povezano sa stanjem na inostranim tržištima.

"Nadam se i očekujem da će Njemačka vrlo brzo krenuti naprijed, a što opet ne zavisi samo od njih i to je sticaj okolnosti na koji čak ni velika Njemačka ne može da utiče i više su povezane sa politikom nego stanjem ekonomije", rekao je Đogo za "Nezavisne novine".

On kaže da će tehnička recesija u Njemačkoj sasvim sigurno uticati i na ostale zemlje, jer je ona motor Evrope i najveća evropska ekonomija i kao takva je centar sistema koji će zasigurno gubiti na dinamici.

"Njemačka ima zdravu strukturu privrede, i ranije krize je prevazilazila uglavnom tako što se sve završi na toj tehničkoj recesiji od dva kvartala i poslije počnu rasti. Kroz istoriju od 1949. godine Njemačka nije bila u recesiji dug period, već je uglavnom sve to kratko trajalo", rekao je Đogo.

Kada je riječ o spoljnotrgovinskoj razmjeni, Bosna i Hercegovina je u prva četiri mjeseca ove godine u Njemačku izvezla robu u vrijednosti od 930.606.656 KM, a zanimljivo je da je u martu ove godine izvozom od 245 miliona KM zabilježen rekord izvoza u Njemačku.

Kada je riječ o uvozu, Bosna i Hercegovina iz Njemačke u prva četiri mjeseca ove godine uvezla je robu u vrijednosti od 1,027 milijardi KM.

U smislu robne razmjene, poslije Hrvatske, Njemačka je najznačajnija zemlja, a odmah iza nje su Srbija, Italija i Slovenija.

"Recesija u Njemačkoj ne bi trebalo da ima značajnijih uticaja na našu ekonomiju. Tačno je da smo mi vezani za njih u smislu izvoza, ali moja slobodna procjena je da neće biti značajnijih implikacija po ekonomiju BiH", rekao je Ermin Cero, ekonomista.

On takođe naglašava da je Njemačka motor Evropske unije i da vjeruje da će se vrlo brzo vratiti na poziciju rasta, ali da se njeno usporavanje može osjetiti i u ostalim zemljama Evropske unije, jer "kad Njemačka kihne, ostali se prehlade".

"Vjerujem da će se ekonomija Njemačke vrlo brzo oporaviti i početi da raste, jer ako nisu prošle godine bili u recesiji, ne vidim zašto bi ovu godinu završili tako", zaključio je Cero za "Nezavisne novine".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik