Kina druga ekonomija sveta

Bez autora
Feb 15 2011

Kina je i zvanično druga ekonomska sila sveta, pošto je pretekla Japan, koji je više od četiri decenije bio na tom mestu. Tome je pogodovao snažan ekonomski rast, dok se istovremeno u Japanu beleži pad vrednosti izvoza i manja potrošnja, pokazuju zvanični podaci iz Tokija.Vrednost kineske ekonomije u 2010. godini iznosila je gotovo 5.800 milijardi dolara, a susednog Japana nešto manje od 5.500 milijardi. Vlada u Tokiju negira značaj te činjenice, tvrdeći da se ne takmiči za mesto na rang listi, iako je svesna da je posle više od četiri decenije izgubila primat druge privredne sile sveta.

Kina druga ekonomija svetaNa listi najjačih svetskih ekonomija, Kina je pretekla Japan, koji je četiri decenije bio na drugom mestu. Tome je pogodovao snažan ekonomski rast. Analitičari procenjuju da će u narednih deset godina Kina nadmašiti i Sjedinjene Američke Države.

Kina je i zvanično druga ekonomska sila sveta, pošto je pretekla Japan, koji je više od četiri decenije bio na tom mestu. Tome je pogodovao snažan ekonomski rast, dok se istovremeno u Japanu beleži pad vrednosti izvoza i manja potrošnja, pokazuju zvanični podaci iz Tokija.

Vrednost kineske ekonomije u 2010. godini iznosila je gotovo 5.800 milijardi dolara, a susednog Japana nešto manje od 5.500 milijardi.

Vlada u Tokiju negira značaj te činjenice, tvrdeći da se ne takmiči za mesto na rang listi, iako je svesna da je posle više od četiri decenije izgubila primat druge privredne sile sveta.

"Iako je ukupna vrednost bruto društvenog proizvoda Kine veća, dohodak po glavi stanovnika u Japanu je deset puta viši. Moramo da iskoristimo naše resurse i razvoj susednih zemalja da bismo bogatstvo zemlje preneli na naredne generacije'', kaže sekretar japanske Vlade Jukio Edano.

Iako su podaci ohrabrujući, u Kini su svesni da i pored ekonomskog buma zemlja mora mnogo da radi na podizanju prosečne zarade građana.

"Iako je kineska ekonomija prevazišla japansku, dohodak po glavi stanovnika tek je jedanaesti deo japanskog. Nismo sasvim zadovoljni'', kaže direktor Svetskog ekonomskog instituta Sang Bajčang.

Građani Pekinga smatraju da taj podatak jeste pokazatelj uspešnosti ekonomskih reformi i politike otvaranja, ali da treba uraditi još mnogo toga na podizanju životnog standarda stanovništva.

Analitičari procenjuju da će, imajući u vidu sadašnju stopu rasta, Kina za desetak godina prevazići SAD i postati prva ekonomska sila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik