Kina postala peti po veličini svetski investitor

Bez autora
Sep 06 2010

Kina je prošle godine izbila na peto mesto u svetu, sa 12. u 2008., po obimu direktnih investicija u ekonomije drugih zemalja i na prvo među zemljama u razvoju. Kineske kompanije su prošle godine investirale u strane aktive 56,5 milijardi dolara, što je 1,1 odsto više nego u 2008.Direktne kineske investicije u strane sektore nafte povećane su lane 14,2 odsto, na 47,8 milijardi dolara, ili 84,5 odsto ukupnih investicija. Direktne finansijske investicije dostigle su istovremeno 8,73 milijarde dolara, što je smanjenje od 37,9 odsto u odnosu na 2008, prenele su agencije.

Kina postala peti po veličini svetski investitorKina je prošle godine izbila na peto mesto u svetu , sa 12. u 2008., po obimu direktnih investicija u ekonomije drugih zemalja i na prvo među zemljama u razvoju, objavio je danas kineski list "Čajna dejli", pozivajući se na izjavu predstavnika ministarstva trgovine te zemlje Šena Danjana.

Kineske kompanije su prošle godine investirale u strane aktive 56,5 milijardi dolara, što je 1,1 odsto više nego u 2008.

Direktne kineske investicije u strane sektore nafte povećane su lane 14,2 odsto, na 47,8 milijardi dolara, ili 84,5 odsto ukupnih investicija. Direktne finansijske investicije dostigle su istovremeno 8,73 milijarde dolara, što je smanjenje od 37,9 odsto u odnosu na 2008, prenele su agencije.

Time je Kina napredovala sa 12. mesta u 2008, na petu poziciju na listi najvećih svetskih investitora.

Odliv kineskih investicija bi ove godine mogao porasti na 60 milijardi dolara, smatra drugi predstavnik ministarstva Lu Codžuan.

Prema podacima kineskog ministarstva trgovine, rast obima direktnih investicija Kine u inostranstvu je u poslednjih osam godina iznosio prosečno 54 odsto. Pri tome je Kina uspela da zadrži visok tempo rasta tog pokazatelja čak i u najtežem periodu svetske finansijske krize. Prošle godine su kineska kapitalna ulaganja iznosila 5,1 odsto ukupnih investicija u svetu koje su dostigle 1,1 bilion (hiljada milijardi) dolara.

Prema prognozi ministarstva, priliv direktnih stranih investicija u kinesku ekonomiju će ove godine, po svemu sudeći, po prvi put premašiti vrednost od 100 milijardi dolara, što je 10 milijardi dolara više nego u 2009.

Investicije u nefinansijske kineske aktive su u 2008. dostigle rekordnih 92,4 milijarde dolara, ali su prošle godine smanjene na 90 milijardi dolara usled svetske ekonomske krize.

Strani investitori s optimizmom ocenjuju ekonomske perspektive Kine, a njihovo poverenje su učvrstili napori kineske vlade za poboljšanje investicione klime u zemlji, rekao je Danjan.

Kina je u prvih sedam meseci ove godine privukla 58,35 milijardi dolara direktnih stranih investicija, što je povećanje od 20,7 odsto u odnosu na isto razdoblje lane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik