Kontrola javnih nabavki mora biti bolja

Bez autora
Jun 07 2010

Uprava za javne nabavke suočava se sa problemom nedovoljno kvalitetnog kontrolisanja javnih nabavki, između ostalog i zbog malog broja zaposlenih i kratkih rokova za odlučivanje. U javnim nabavkama godišnje se potroši oko tri milijarde evra. Ne možete više od sto 'spornih' tendera, kako se oni često nazivaju u javnosti, da kontrolišete sa pet stalno zaposlenih ljudi. S druge strane, vi imate veoma kratke rokove za odlučivanje o veoma visokim iznosima i uopšte nije jednostavno doneti odluku. Ako, recimo, Komisija za zaštitu prava ponuđača ima rok od 15 dana uz neke mogućnosti produžetka do deset dana i ako taj postupak traje tri meseca, naravno da će oni koji treba da primenjuju zakon reći na terenu 'ja ne mogu više da čekam, ja ću da radim ono što treba, na državi je da obezbedi sistem žalbi, žalba je podneta i niko je nije rešio'.

Kontrola javnih nabavki mora biti boljaUprava za javne nabavke suočava se sa problemom nedovoljno kvalitetnog kontrolisanja javnih nabavki, između ostalog i zbog malog broja zaposlenih i kratkih rokova za odlučivanje, kazao je savetnik u toj Upravi Saša Varinac i ukazao da se u javnim nabavkama godišnje potroši oko tri milijarde evra.

- Ne možete više od sto 'spornih' tendera, kako se oni često nazivaju u javnosti, da kontrolišete sa pet stalno zaposlenih ljudi. S druge strane, vi imate veoma kratke rokove za odlučivanje o veoma visokim iznosima i uopšte nije jednostavno doneti odluku - kazao je on i naveo da ako, recimo, Komisija za zaštitu prava ponuđača ima rok od 15 dana uz neke mogućnosti produžetka do deset dana i ako taj postupak traje tri meseca, naravno da će oni koji treba da primenjuju zakon reći na terenu 'ja ne mogu više da čekam, ja ću da radim ono što treba, na državi je da obezbedi sistem žalbi, žalba je podneta i niko je nije rešio'.

- U javnim nabavkama godišnje se potroši oko tri milijarde evra i kontrolisanje tog procesa je od suštinskog značaja - kazao je Varinac i dodao da je Zakon o javnim nabavkama fokusiran na izbor najpovoljnije ponude.

- Ono što se neopravdano zanemaruje je ono što prethodi javnim nabavkama, a to je odgovor na pitanje da li uopšte postoji potreba za raspisivanjem javne nabavke i onoga što posle toga sledi, a to je zaključenje i realizacija ugovora.

Sve može da bude obesmišljeno u toj trećoj fazi, ako imate najpovoljniju ponudu koja je izabrana po kriterijumima koji su propisani, tu nastaje zatim pitanje aneksiranja ugovora, menjanja cene i uslova ponude - objasnio je on i istakao da u tom delu Komisija nema nadležnosti, već druge institucije poput Državne revizorske institucije i Tužilaštva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik