Košarac: Vrijeme za smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice

Bez autora
Feb 16 2022

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac smatra da je vrijeme da u BiH bude uvedena diferencirana stopa PDV-a.

- To smatram, prije svega, cijeneći arhitektonske poremećaje u privrednom smislu zbog poskupljenja gasa i u tom kontekstu vidimo da imamo značajne poremećaje u tržišnim cijenama određenih proizvoda, na šta moramo adekvatno odgovoriti u interesu građana - rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, neke cijene u BiH enormno su visoke i potrebno je smanjivanje PDV-a na osnovne životne namirnice, ali i povećanje PDV-a na luksuznu robu.

Košarac, koji je član Predsjedništva SNSD-a, smatra da je ova stranka pokazala odgovoran odnos prema ovom pitanju i ljudima u BiH, jer je Klub poslanika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH ovu inicijativu već uputio u parlamentarnu proceduru.

Kada je riječ o smanjenju akciza na gorivo, Košarac je istakao da je to pitanje za Upravu za indirektno oporezivanje BiH, koja već vrši određene analize.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa odbacio je primjedbe da Savjet ministara ne radi, što se često može čuti u javnosti.

"Savjet ministara funkcioniše i radi, predsjedavajući i ministri su na poslu svaki dan. Ne mogu da vjerujem da postoji takva percepcija da Savjet ministara ne radi", rekao je Košarac.

On napominje da ovaj organ radi u skladu sa ulogom koju je mu je dao Ustav, mada je neko u BiH mislio da će od Savjeta ministara jednom postati "vlada", ali to nije moguće.

Prema njegovim riječima, u radu Savjeta ministara postoje određeni problemi, ali to se dešava naročito onda kada pojedini ministri daju nekorektne izjave i povlače poteze koji nisu usaglašeni na zajedničkim institucijama, nego slijede svoje političke mentore i stavove svojih političkih partija.

Košarac je dodao da su politički odnosi u BiH pogoršani i zbog takozvanog Inckovog zakona o izmjenama Krivičnog zakona.

On je sve relevantne političke strukture u BiH pozvao na dijalog, kako bi se taj nametnuti zakon stavio van snage.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik