Kroz podsticaje privredi isplaćeno 6,5 miliona

Bez autora
Aug 28 2022

Vlada Unsko-sanskog kantona je kroz programe Ministarstva privrede USK ove godine realizirala programe poticaja privrednicima u ukupnom iznosu od 6,5 miliona maraka, izjavio je Mustafa Ružnić, premijer ovoga kantona.

Prema njegovim riječima, kroz dva programa subjektima male privrede isplaćeno je 5,2 miliona maraka uz program poticaja razvoju turizma, gdje je izdvojeno 1,3 miliona maraka.

"Programi poticaja u prethodnoj godini su se pokazali primjerom dobre prakse, a ove godine je prvi put osmišljen i poseban program poticaja za razvoj turizma. Na ovaj način implementiramo strateške ciljeve jačanja privrede Unsko-sanskog kantona", kazao je Ružnić.

Ministrica privrede USK Samra Mehić ističe da su sredstva isplaćena za 450 korisnika koji su aplicirali na raspisane javne pozive.

"Ovo je značajan poticaj realnom sektoru na području našeg kantona i vjerujem da će praksa, koju je Vlada USK započela u prethodne dvije godine, biti konkretan podstrek za  pokretanje novih poduzetničkih projekata", kazala je Mehićeva.

Privreda Unsko-sanskog kantona u prvih šest mjeseci ove godine pokazuje znakove oporavka, jer statistički pokazatelji ukazuju na porast industrijske proizvodnje, prosječne neto plate te učešća u ukupnom izvozu Federacije Bosne i Hercegovine, kaže Enes Ružnić, predsjednik Privredne komore USK.

"O pozitivnim trendovima svjedoči povećanje industrijske proizvodnje za oko 1,7 posto u odnosu na isti period prošle godine, što je dodatni optimizam u ovom teškom vremenu. Najvidljiviji oporavak pokazuju izvozno orijentisana preduzeća, posebno iz oblasti metaloprerađivačke i drvne industrije, ali i nekih drugih oblasti", kaže Ružnić. Prema njegovim riječima, to je rezultat oporavka ekonomije u zemljama Evropske unije, za koju su kooperantskim odnosima vezana ovdašnja preduzeća.

"Prognoza oporavka je realna, ali će trebati još dosta vremena da se nivo proizvodne aktivnosti vrati na stanje prije pandemije", kaže Ružnić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik