Loše nam se piše: I dalje smo u recesiji, a nezaposlenost će rasti

Bez autora
Jul 30 2013

Zagrebački Ekonomski institut u ovoj godini očekuje pad realnog BDP-a od 0,9 posto, a za 2014. godinu prognozira oporavak uz rast BDP-a od 1 posto. Iz Instituta poručuju kako se u ovoj godini očekuje i rast stope nezaposlenosti na više od 20 posto pod utjecajem slabe potražnje za radnom snagom u uvjetima kontinuiranog pada gospodarske aktivnosti. Gubitak tržišta članica CEFTA-e, na hrvatsku međunarodnu razmjenu mogao bi imati veći učinak nego što se mislilo, poručuju s Instituta i dodaju kako projekcije ukazuju na pad ukupnog izvoza roba i usluga od 2,8 posto. S druge strane, kod investicija već bi u ovoj godini moglo doći do preokreta višegodišnjeg negativnog trenda uz rast od 1,5 posto.

Loše nam se piše: I dalje smo u recesiji, a nezaposlenost će rastiZagrebački Ekonomski institut u ovoj godini očekuje pad realnog BDP-a od 0,9 posto, a za 2014. godinu prognozira oporavak uz rast BDP-a od 1 posto, navodi se u priopćenju.

Iz Instituta poručuju kako se u ovoj godini očekuje i rast stope nezaposlenosti na više od 20 posto pod utjecajem slabe potražnje za radnom snagom u uvjetima kontinuiranog pada gospodarske aktivnosti.

Gubitak tržišta članica CEFTA-e, na hrvatsku međunarodnu razmjenu mogao bi imati veći učinak nego što se mislilo, poručuju s Instituta i dodaju kako projekcije ukazuju na pad ukupnog izvoza roba i usluga od 2,8 posto. S druge strane, kod investicija već bi u ovoj godini moglo doći do preokreta višegodišnjeg negativnog trenda uz rast od 1,5 posto.

U 2014. očekuje se slabljenje negativnih trendova na tržištu rada, stabiliziranje osobne potrošnje, oporavak vanjske trgovine i daljnji rast investicija.

Prema dostupnim statistiĉkim podacima poručuju kako je Hrvatska i dalje u recesiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik