Manje nezaposlenih, olakšice privredi

Bez autora
Mar 10 2014

Vlada RS smanjila je u proteklih 12 mjeseci broj nezaposlenih u Srpskoj za 2,7 odsto u odnosu na isti period prethodnih godina i istovremeno utvrdila i nekoliko zakona s ciljem rasterećenja privrede. Saopšteno je to u ponedjeljak iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS nakon radno-konsultativne sjednice na kojoj je usvojen izvještaj o godini dana rada Vlade RS. Između ostalog vraćen je neoporezivi dio dohotka od 200 KM s ciljem olakšanja poslovanja preduzeća, te utvrđen Zakon o posebnim načinima izmirenja poreskog duga. Od 1. decembra 2013. funkcioniše i jednošalterski sistem registracije poslovanja koja je sada moguća za tri dana. Došlo je do višestrukog smanjena troškova. Između ostalog, obavezan minimalni osnivački kapital za d.o.o. je smanjen sa 2.000 KM na jednu marku, kaže se u saopštenju.

Manje nezaposlenih, olakšice privrediVlada RS smanjila je u proteklih 12 mjeseci broj nezaposlenih u Srpskoj za 2,7 odsto u odnosu na isti period prethodnih godina i istovremeno utvrdila i nekoliko zakona s ciljem rasterećenja privrede.

Saopšteno je to u ponedjeljak iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS nakon radno-konsultativne sjednice na kojoj je usvojen izvještaj o godini dana rada Vlade RS.

Između ostalog vraćen je neoporezivi dio dohotka od 200 KM s ciljem olakšanja poslovanja preduzeća, te utvrđen Zakon o posebnim načinima izmirenja poreskog duga. Od 1. decembra 2013. funkcioniše i jednošalterski sistem registracije poslovanja koja je sada moguća za tri dana.

- Došlo je do višestrukog smanjena troškova. Između ostalog, obavezan minimalni osnivački kapital za d.o.o. je smanjen sa 2.000 KM na jednu marku - kaže se u saopštenju.

Vlada je u protekloj godini vratila pet odsto plate budžetskim korisnicima, a nedavno je donesena i odluka o vraćanju plata svim budžetskim korisnicima sa srednjom stručnom spremom na nivo iz 2008. godine. Takođe, Vlada je, u prošloj i ovoj godini, u dva navrata povećala penzije. Penzija iz januara ove godine, u odnosu na januar prošle godine, uvećana je za 7,3 odsto.

Ostvarene su i značajne investicije u energetskom sektoru. Zaključen je koncesioni ugovor za izgradnju i korišćenje TE "Ugljevik 3", procijenjene vrijednosti 1,1 milijardu KM sa koncesionarom "Komsar enerdži RS".

- Riječ je o jednoj od najvećih investicija u regiji koja se realizuje paralelno sa investicijom u otvaranje novog rudnika na ležištu Ugljevik Istok 2, a vrijednost investicije je 443 miliona KM - ističe se u saopštenju.

Takođe, EFT - RiTE "Stanari" je u projekat izgradnje TE "Stanari", procijenjene investicije 950 miliona KM, u 2013. godini uložilo je 152 miliona KM. U toku su aktivnosti na izgradnji termoelektrane.

- Najznačajniji projekat koji se realizuje u oblasti energenata je izgradnja kraka gasovoda "Južni tok" - navodi se u saopštenju i dodaje da je Vlada u 2013. pokrenula i istragu u Fabrici glinice Birač, kojom je zaustavila kolaps ovog sistema i sačuvala više od hiljadu radnih mjesta.

- Sada je zaposleno više radnika nego kad je Vlada intervenisala za spašavanje ove firme - kaže se u saopštenju.

Ostvareni su i značajni pomaci i u oblasti izgradnje autoputeva, a Vlada je aktivno radila i na realizaciji projekta vodovoda i kanalizacije u RS. Vlada RS je nastavila da radi na jačanju zdravstvenog sektora. Među važnijim projektima je izgradnja bolnice u Bijeljini, a objavljen je javni poziv za dostavljanje ponuda za rekonstrukciju i dogradnju dijela objekta bolnice Istočno Sarajevo. Vrijednost radova je 2,2 miliona  KM a novac su obezbijedili Vlada RS i Savjet ministara BiH.

Nastavljena je i realizacija druge faze izgradnje naselja "Andrićgrad", finansiranjem zanatskih radova na Pozorištu.

Otvorena su predstavništva RS u Sjedinjenim Američkim Državama i Grčkoj. Vlada je od 15. marta 2013. do 10. marta 2014. održala 51 redovu sjednicu, jednu tematsku, šest posebnih i 24 radno-konsultativne sjednice. U ovom periodu održane su i dvije zajedničke sjednice vlada RS i Srbije.

Stambeno zbrinjavanje

Za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u 2013. godini Vlada RS je izdvojila 9,9 miliona. U ovom periodu ukupno je zbrinuto 198 korisnika, a u toku je izgradnja 268 stanova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik