Misija MMF-a od srede u Beogradu o novom aranžmanu

Bez autora
May 16 2011

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) boraviće u Beogradu od 18. do 27. maja, gde će sa srpskim vlastima voditi preliminarne razgovore o stend-baj aranžmanu iz predostrožnosti. Misiju će, kao i u pregovorima tokom prethodnog stend-baj kreditnog aranžmana, predvoditi Albert Jeger.Misija će i ovoga puta voditi razgovore o makroekonomskim kretanjima i projekcijama, kao i merama usmerenim na ključne slabosti srpske ekonomije. Taj program mera poslužiće kao osnova za aranžman iz predostrožnosti sa Srbijom.

Misija MMF-a od srede u Beogradu o novom aranžmanuMisija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) boraviće u Beogradu od 18. do 27. maja, gde će sa srpskim vlastima voditi preliminarne razgovore o stend-baj aranžmanu iz predostrožnosti, potvrđeno je Tanjugu u Kancelariji MMF-a u Beogradu.

Kako je rečeno, misiju će, kao i u pregovorima tokom prethodnog stend-baj kreditnog aranžmana, predvoditi Albert Jeger.

Šef Kancelarije MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik izjavio je ranije Tanjugu da će misija i ovoga puta voditi razgovore o makroekonomskim kretanjima i projekcijama, kao i merama usmerenim na ključne slabosti srpske ekonomije.
 
Taj program mera poslužiće kao osnova za aranžman iz predostrožnosti sa Srbijom, rekao je Lisovolik i dodao da su srpske vlasti izrazile želju da novi aranžman počne negde u septembru.

Planiramo pregovore o tome tokom dve misije - misija u maju mogla bi da napravi preliminarni nacrt za program mera, koji bi bio podržan novim aranžmanom, dok bi druga misija krajem leta imala za cilj da zaključi pregovore, rekao je Lisovolik.
 
On je objasnio i da izmedju dva aranžmana ne postoji nikakav formalni mehanizam za praćenje ekonomske situacije u Srbiji, u vidu programa sa postavljenim kvartalnim ciljevima, ali se održava uobičajena saradnja na nivou eksperata.
 
Srbija je 15. aprila završila dvogodišnji kreditni stend baj aranžman sa MMF-om, kojim je našoj zemlji odobreno oko tri milijarde evra za jačanje deviznih rezervi, ali je povučena samo polovina tih sredstava.
 
Premijer Srbije Mirko Cvetković boravio je polovinom aprila u Vašingtonu, u okviru prolećnog zasedanja Svetske banke i MMF-a, gde je sa predstavnicima te medjunarodne finansijske institucije razmatrao pitanje novog aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom, koji ne bi predvidjao povlačenje dodatnih sredstava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik