Misija MMF-a počela reviziju aranžamana sa Srbijom

Bez autora
Aug 19 2010

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počela je u Beogradu reviziju stend-baj kreditnog aranžmana sa Srbijom, vrednog oko tri milijarde evra. Pripremni tehnički razgovori započeti su sastancima u Narodnoj banci Srbije (NBS) i Ministarstvu finansija, a u ponedeljak, 23. avgusta počeće zvanični razgovori sa predstavnicima Vlade Srbije.Prema najavama iz Vlade Srbije i MMF-a, glavna tema nove runde razgovora biće zakon o fiskalnoj odgovornosti, kojim bi Srbija trebalo da definiše do kog nivoa država može da se zadužuje. Iz Vlade Srbije stigle su suprotstavljene poruke oko zahteva MMF-u za povećanje penzija i plata u javnom sektoru.

Misija MMF-a počela reviziju aranžamana sa SrbijomMisija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počela je u Beogradu reviziju stend-baj kreditnog aranžmana sa Srbijom, vrednog oko tri milijarde evra.

Pripremni tehnički razgovori započeti su sastancima u Narodnoj banci Srbije (NBS) i Ministarstvu finansija, a u ponedeljak, 23. avgusta počeće zvanični razgovori sa predstavnicima Vlade Srbije, rečeno je u Ministarstvu.

Prema najavama iz Vlade Srbije i MMF-a, glavna tema nove runde razgovora biće zakon o fiskalnoj odgovornosti, kojim bi Srbija trebalo da definiše do kog nivoa država može da se zadužuje.

Iz Vlade Srbije stigle su suprotstavljene poruke oko zahteva MMF-u za povećanje penzija i plata u javnom sektoru.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio da će zatražiti odmrzavanje plata i penzija u oktobru, dok je ministarska finansija Diana Dragutinović kazala da to ne bi trebalo uraditi pre 2011, kako je ranije dogovoreno sa MMF-om.

Sa ministarkom finansija saglasio se i guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić koji očekuje da pregovori o reviziji neće biti laki, ali se nada da će biti uspešno završeni.

Uspešna reviizija omogućiće Srbiji da povuče novu ratu kredita.

Misiju MMF-a predvodi Albert Jeger i u Beogradu će boraviti do 31. avgusta.

Međunarodni monetarni fond je 15. maja 2009. odobrio Srbiji kreditni stend-baj aranžman od 2,6 milijardi specijalnih prava vučenja, što je trenutno 3,14 miljardi evra.

Iz tog kredita za jačanje deviznih rezervi Srbija je do sada povukla oko 1,47 milijardi evra. Predviđeno je da aranžman traje do aprila 2011. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik