MMF 9. februara odlučuje o isplati 145 miliona KM

Bez autora
Feb 07 2018

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda 9. februara će u Vašingtonu razmatrati prvi pregled proširenog aranžmana sa BiH, a za očekivanje je da će nakon toga biti isplaćena tranša u iznosu od 145 miliona maraka, kazao je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi. Uslov za nastavak aranžmana sa MMF-om bilo je usvajanje budžeta institucija BiH i FBiH za 2018. godinu. RS je jedina na vrijeme ispunila tu obavezu, usvojivši budžet u decembru prošle godine. Predstavnički domovi Parlamenta BiH i Parlamenta FBiH usvojili su u ponedjeljak budžete, a oni treba da prođu i u Domu naroda Parlamenta BiH čija je sjednica zakazana za 25. januar, dok će Dom naroda Parlamenta FBiH već danas razmatrati budžet za 2018. godinu.

MMF 9. februara odlučuje o isplati 145 miliona KMIzvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) 9. februara će u Vašingtonu razmatrati prvi pregled proširenog aranžmana sa BiH, a za očekivanje je da će nakon toga biti isplaćena tranša u iznosu od 145 miliona maraka, kazao je za "Glas Srpske" rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi.

Uslov za nastavak aranžmana sa MMF-om bilo je usvajanje budžeta institucija BiH i FBiH za 2018. godinu. RS je jedina na vrijeme ispunila tu obavezu, usvojivši budžet u decembru prošle godine.

Predstavnički domovi Parlamenta BiH i Parlamenta FBiH usvojili su u ponedjeljak budžete, a oni treba da prođu i u Domu naroda Parlamenta BiH čija je sjednica zakazana za 25. januar, dok će Dom naroda Parlamenta FBiH već danas razmatrati budžet za 2018. godinu. Prema odnosu snaga i glasanju u predstavničkim domovima izvjesno je da će budžeti dobiti podršku i u domovima naroda.

- Pozdravljamo usvajanje budžeta za 2018. u Predstavničkom domu u FBiH i čekamo konačno usvajanje i u Domu naroda, što je prethodna mjera za prvi pregled proširenog aranžmana. Zadovoljni smo i što je Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio budžet institucija BiH za ovu godinu i čekamo konačno usvajanje ovog dokumenta u Domu narodu. Uz budžet RS koji je usvojen u decembru, fiskalne politike za BiH su na dobrom putu i omogućiće investicionu potrošnju u 2018. koja će povećati rast - kazao je Parodi.

Potvrdio je da je sastanak na kojem će Izvršni odbor MMF-a razmatrati prvi pregled u okviru proširenog aranžmana već zakazan za 9. februar.

- Jedina prethodna mjera koju još treba ispuniti se odnosi na iniciranje procjene telekomunikacionih kompanija "BH Telekom" i "HT Mostar". Vlasti su sada u završnoj fazi u pogledu ove mjere i očekujemo da će ona biti ispunjena već idućih dana - naveo je Parodi.

Nova tranša iz kredita iznosi 145 miliona maraka, a Parodi očekuje da će taj iznos biti doznačen čim Izvršni odbor MMF-a odobri zaključivanje prvog pregleda.

- Gledajući naprijed, vlasti su se složile u pogledu strukturalnih mjera koje će povećati rast, a koje će takođe pomoći u poboljšanju fiskalnog učinka, očuvanju finansijske stabilnosti i poboljšanju poslovnog okruženja - zaključio je Parodi.

Ekonomisti ističu da su građani BiH mjesecima bili svjedoci opstrukcija i otežavanja funkcionisanja aranžmana sa MMF-om.

- Koliko sada možemo vidjeti sve je mirno i nema zamjerki. Očekujem da vlasti dobiju novac koji je MMF obećao, a odmah nakon toga slijede sigurno i neki novi uslovi koje će morati da ispune. Sva dešavanja u BiH mogla bi da posluže kao dobra škola, jer je evidentno da je samo vrijeme izgubljeno. Opet smo na istom, jer je većina uslova koje je MMF tražio ispunjeni i sa tim opstrukcijama  - kazao je ekonomista Goran Radivojac i dodao da bi vlasti u idućem periodu trebalo da djeluju proaktivno i da aranžman sa MMF-om ide dinamikom kojom je i zamišljen.

Glavni kamen spoticanja bio je set zakona koji se odnosio na akcize. Parlament BiH je sredinom decembra prošle godine tek iz petog pokušaja usvojio izmjene Zakona o akcizama i pratećih zakona. Tim rješenjima predviđeno je povećanje akcize na biogoriva i biotečnosti i putarine na ostale vrste goriva za 0,15 feninga po litru. Prihod koji bude ostvaren od dodatnih nameta biće usmjeren za izgradnju puteva i autoputeva.

Kreditni aranžman BiH sa MMF vrijedan 1,1 milijardi maraka zamrznut je zbog odugovlačenja usvajanja izmjena zakona o akcizama. BiH je od tog iznosa isplaćena samo jedna tranša vrijedna oko 150 miliona maraka prije nego što je aranžman stavljen na čekanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik