Naučna i tehnička saradnje Srbije i Austrije

Bez autora
Jul 13 2010

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić i ministar nauke Austrije Beatriks Karl potpisali su danas u Beču Sporazum o naučnoj i tehničkoj saradnji. Ovaj sporazum će omogućiti više zajedničkih tehnoloških projekata, kao i značajne zajedničke inicijative. Sporazumom o naučnoj i tehničkoj saradnji identifikovana dva domena koja će biti predmet najveće pažnje u primeni tog dokumenta. Prvi je da jedan do najprestižnijih kampusa u biomedicini u Beču postane strateški partner biomedicinskog kampusa koji se trenutno formira u krugu Kliničkog centra u Beogradu, dok je drugi učešće austrijskih državnih agencija u finansiranju tehnologije u primenjenoj ekonomiji. Vreme je da se otvori nova era u odnosima Srbije i Austrije, što može biti učinjeno na taj način što će naša zemlja učestvovati u najambicioznijim projektima Austrije u domenu ekonomije i znanja.

Naučna i tehnička saradnje Srbije i AustrijePotpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić i ministar nauke Austrije Beatriks Karl potpisali su danas u Beču Sporazum o naučnoj i tehničkoj saradnji.

Ovaj sporazum će omogućiti više zajedničkih tehnoloških projekata, kao i značajne zajedničke inicijative.

Sporazumom o naučnoj i tehničkoj saradnji identifikovana dva domena koja će biti predmet najveće pažnje u primeni tog dokumenta.

Prvi je da jedan do najprestižnijih kampusa u biomedicini u Beču postane strateški partner biomedicinskog kampusa koji se trenutno formira u krugu Kliničkog centra u Beogradu, dok je drugi učešće austrijskih državnih agencija u finansiranju tehnologije u primenjenoj ekonomiji.

Vreme je da se otvori nova era u odnosima Srbije i Austrije, što može biti učinjeno na taj način što će naša zemlja učestvovati u najambicioznijim projektima Austrije u domenu ekonomije i znanja.

Između univerziteta Srbije i Austrije postoji 13 sporazuma, uz sporazum sa Akademijom nauka, što na najbolji način potvrđuje visok stepen saradnje dve zemlje u toj oblasti.

Srbija najznačajniji partner Austrije u “tempus” programu, dok je Austrija, istovremeno, važan partner Srbije u mnogim oblastima.

Austrija je najveći investitor u Srbiji sa više od 2,5 milijardi evra koji su uloženi u različitim sektorima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik