Neslavno treće mjesto: Stopa nezaposlenosti nam je 17,2%

Bez autora
Oct 31 2013

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u eurozoni i Europskoj uniji u rujnu se nije promijenila u odnosu na kolovoz, kada je prema revidiranim podacima dosegnula rekordnu razinu, dok je u Hrvatskoj povećana, pokazali su najnoviji podaci europskoga statističkog ureda Eurostata. Stopa nezaposlenosti u rujnu je u 17-članoj eurozoni iznosila čak 12,2%, a u 28-članom EU-u 11%, objavio je statistički ured EU-a. Dakle, nije se promijenila u odnosu na revidirane podatke za kolovoz. Grčka ima najvišu stopu nezaposlenosti - 27,6%. Slijedi Španjolska s 26,6%, a na neslavnom mjestu našla se i Hrvatska. Zauzeli smo treće mjesto po nezaposlenosti sa stopom od 17,2% (u kolovozu je bila 16,9%). Od ukupnog broja nezaposlenih u Hrvatskoj, čak 53% čine mlađi od 25 godina.

Neslavno treće mjesto: Stopa nezaposlenosti nam je 17,2%Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u eurozoni i Europskoj uniji u rujnu se  nije promijenila u odnosu na kolovoz, kada je prema revidiranim podacima dosegnula rekordnu razinu, dok je u Hrvatskoj povećana, pokazali su najnoviji podaci europskoga statističkog ureda Eurostata.

Stopa nezaposlenosti u rujnu je u 17-članoj eurozoni iznosila čak 12,2%, a u 28-članom EU-u 11%, objavio je statistički ured EU-a. Dakle, nije se promijenila u odnosu na revidirane podatke za kolovoz.

Grčka ima najvišu stopu nezaposlenosti - 27,6%. Slijedi Španjolska s 26,6%, a na neslavnom mjestu našla se i Hrvatska. Zauzeli smo treće mjesto po nezaposlenosti sa stopom od 17,2% (u kolovozu je bila 16,9%). Od ukupnog broja nezaposlenih u Hrvatskoj, čak 53% čine mlađi od 25 godina.

U Hrvatskoj se, prema izračunu Eurostata, broj nezaposlenih nije promijenio u odnosu na kolovoz i na prošlogodišnji rujan, odnosno bez posla su bile 284.000 građana.

Europski statistički ured procjenjuje da je u rujnu u 28-članom EU-u nezaposleno bilo 26,872 milijuna građana, od čega 19,447 milijuna u eurozoni. U usporedbi s kolovozom, u EU je broj nezaposlenih povećan za 61.000, a u eurozoni za 60.000, dok je na godišnjoj razini porastao za 978.000 odnosno 996.000, objavio je Eurostat.

Cijene u eurozoni porasle za 0,7%

Potrošačke cijene u eurozoni u listopad su na godišnjoj razini porasle za 0,7%, procijenio je Eurostat. To bi značilo da je godišnja inflacija oslabjela u odnosu na rujan, kada su cijene na godišnjoj razini porasle za 1,1%.

Najviše je u ovome mjesecu u eurozoni na godišnjoj razini poskupjela hrana te alkoholna pića i duhan, za 1,9%. U rujnu su njihove cijene na godišnjoj razini uvećane za 2,6%.

Slijede usluge, čije su cijene u ovom mjesecu povećane za 1,2% u odnosu na prošlogodišnji listopad. U rujnu su porasle za 1,4%. Industrijski proizvodi, bez energije, neznatno su poskupjeli, za 0,4%, kao i u prošlom mjesecu.

Prema izračunu Eurostata, u listopadu je na godišnjoj razini pojeftinila samo energija, za 1,7%. U rujnu su njezine cijene pale za 0,9%.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik