Nikšić: Vlada FBiH stvara ambijent za razvoj privrede

Bez autora
Sep 25 2024

Federalni premijer Nermin Nikšić izjavio je danas novinarima da Vlada Federacije BiH apsolutno podržava 18. sajam privrede Tešanj - BiH.

- Pomogli smo sajam finansijski i stojimo im na raspolaganju za svaki oblik saradnje - istakao je Nikšić, koji je danas prisustvovao otvaranju sajmske manifestacije u Matuzićima.

Podsjetio je da su na Mostarskom sajmu dogovorili ovako veliko prisustvo Privredne komore Srbije i privrednika iz te zemlje jer je jačanje regionalne saradnje vrlo važno, posebno kad je privreda u pitanju.

Nikšić je naveo da privreda u Federaciji i cijeloj Bosni i Hercegovini ima svoje izazove ali da Vlada FBiH stvara ambijent za razvoj privrede, naročito mikro, malih i srednjih preduzeća.

Precizirao je da je u prošlogodišnjem budžetu za te namjene bilo izdvojeno sedam miliona KM dok je u novom budžetu taj iznos povećan na 26 miliona KM, prenosi Fena.

- Također, usvojena su dva zakona po kojim se najmanje jedan posto budžeta izdvaja za poticaje maloj i srednjoj privredi, a namjeravamo da u ovom mandatu dostignemo nivo Evropske unije koja za te namjene izdvaja oko 3,7 posto budžeta - rekao je premijer Federacije BiH .

Potcrtao je da je u odnosu na prije tri godine dostignut rekordan broj od oko 58.000 osoba koje se samostalno bave malim biznisom, te da je samo u prvoj polovini 2024. registrovano 2.000 novih.

Nikšić je naglasio da je to znak da ljudi prepoznaju mogućnosti koje pružaju poticaji i da odlučuju da se bave malom privredom i obrtom.

Premijer FBiH poručio je da su sajmovi odlična prilika za uspostavljanje novih partnerstava i da će, ukoliko bude sklopljeno samo nekoliko novih ugovora na ovom sajmu to biti sjajno za našu privredu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik