Nove mere za novu krizu

Bez autora
Aug 18 2011

Događaji na međunarodnom nivou mogu uticati na planove Srbije, kada je reč o privrednom rastu i padu inflacije, ali je važno što su eventualni uticaji predvidivi, pa se pravovremenim merama mogu ublažiti. Kada analiziramo posledice nove ekonomske krize, treba imati u vidu da Srbija teži da ostvari rast ekonomske aktivnosti kroz izvoz. Ako naši potencijalni partneri koji bi trebalo da budu glavni uvoznici naših proizvoda i usluga imaju ekonomskih problema, teža je realizacija tih nastojanja da povećamo izvoz i na taj način i privredni rast. U tom smislu treba biti konzervativan i računati na nepovoljne scenarije. Drugi značajan uticaj jeste taj što kada se pojavi kriza u evrozoni ili u američkom dolaru, raste riziko premija i za zemlje u obodnoj zoni, kakva je i Srbija. Rast riziko premije za našu zemlju može predstavljati ozbiljan izazov i otuda je važno da sa naše strane učinimo sve da taj rast bude što manji i sa manjim negativnim ekonomskim posledicama...

Nove mere za novu krizuDogađaji na međunarodnom nivou mogu uticati na planove Srbije, kada je reč o privrednom rastu i padu inflacije, ali je važno što su eventualni uticaji predvidivi, pa se pravovremenim merama mogu ublažiti, kaže guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

"Kada analiziramo posledice nove ekonomske krize, treba imati u vidu da Srbija teži da ostvari rast ekonomske aktivnosti kroz izvoz. Ako naši potencijalni partneri koji bi trebalo da budu glavni uvoznici naših proizvoda i usluga imaju ekonomskih problema, teža je realizacija tih nastojanja da povećamo izvoz i na taj način i privredni rast", rekao je Šoškić gostujući u Dnevniku.

Guverner je ukazao da u tom smislu treba biti konzervativan i računati na nepovoljne scenarije.

Prema njegovim rečima, drugi značajan uticaj jeste taj što kada se pojavi kriza u evrozoni ili u američkom dolaru, raste riziko premija i za zemlje u obodnoj zoni, kakva je i Srbija.

"Rast riziko premije za našu zemlju može predstavljati ozbiljan izazov i otuda je važno da sa naše strane učinimo sve da taj rast bude što manji i sa manjim negativnim ekonomskim posledicama", rekao je Šoškić.

Guverner je rekao da je veoma zadovoljan ishodom nedavnog sastanka o merama koje bi ublažile eventualne posledice nove krize, na kome je postignut visok stepen saglasnosti o dijagnozi trenutnog stanja i koje su mere koje bi trebalo preduzeti.

On je naglasio da su to mere koje su već bile u planu, a to je stroga budžetska kontrola, pre svega tekućih rashoda, strogo pridržavanje zakona o budžetskom sistemu i domena koji se tiče fiskalne odgovornosti, odnosno da budžetski deficit ove i narednih godina bude u zacrtanim okvirima.

"Veoma važno je i što imamo aranžman sa MMF-om, koji je neka vrsta legitimacije naše zemlje kao kredibilne države koja je u stanju da upravlja svojim finansijama. To je važno, jer je upravo kriza koja se događa, kriza javnog duga", istakao je Šoškić.

Prema njegovim rečima, realno je očekivati pritiske sa svih strana da se odstupi od tih načela, naročito u predizbornom ciklusu.

Zakon o lokalnoj samoupravi novi izazov

Guverner je rekao da donošenje Zakona o finansiranju lokalne samouprave predstavlja novi izazov, odnosno da li će realni prihodi moći da pokriju realne rashode.

"Vlada ozbiljno radi na pronalaženju realnih rešenja, a to će biti jedna od tema u razgovorima sa MMF-om, koji počinju sutra", naveo je Šoškić.

Govoreći o eventualnim efektima krize na prognozirani pad inflacije, guverner je rekao da je inflacija već stala i da je u junu zabeležen pad indeksa potrošačkih cena koji određuje inflaciju u našoj zemlji, a da se u julu taj trend nastavio.

On očekuje  da inflacija u  trećem tromesečju bude na nuli ili čak negativna, kao i da na godišnjem nivou pada i da se vrati u jednocifrene okvire.

"Na naše prognoze mogu uticati neizvesnosti sa međunarodnog nivoa, ali verujem da ćemo u svakom slučaju do kraja godine imati značajniji pad inflacije", istakao je Šoškić.

Zaključivanje aranžmana iz predostrožnosti sa MMF-om, jedna je od prvih mera koja bi trebalo da ublaži eventualne posledice krize, a guverner ocenjuje da je potrebno da pokažemo realna rešenja za jaz koji postoji između rashoda i prihoda.

"Tu nema prostora ni za kakvu relaksaciju sve dok ne izbalansiramo naš budžet, dok se deficit ne svede na nulu. Mi težimo da pokažemo da smo kao zemlja sposobni da trošimo koliko možemo", rekao je Šoškić.

Prema njegovim rečima, to je veoma važno sa aspekta riziko premija i našeg ugleda u međunarodnom investicionoj javnosti.

"Od toga će zavisiti i cena kojom ćemo finasirati svoj javni dug, kao i stabilnost na deviznom tržištu i u finansijskom sektoru u celini", zaključio je guverner.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik