Novi projekti za povećanje efikasnosti državne uprave

Bez autora
Apr 08 2014

Državni sekretar Ministarstva pravde i državne uprave Vlade Republike Srbije Gordana Stamenić saopštila je danas da će za realizaciju pet novih projekata koji imaju za cilj podršku sprovođenju reforme državne uprave u Srbiji biti izdvojeno 139.000 evra. Stamenić i savetnik Švedskog instituta za javnu upravu Bjorn Bengtson potpisali su u Vladi Srbije pet sporazuma o realizaciji projekata u okviru projekta "Podrška reformi državne uprave u Srbiji u periodu 2010–2013. godine". Ona je podsetila na to da taj projekat sprovodi resorno ministarstvo, u saradnji sa Švedskim institutom za javnu upravu (SIPU International AB) i uz podršku Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA). Projekti će biti realizovani u okviru Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstva građevinarstva i urbanizma, Republičkog geodetskog zavoda i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, precizirala je Stamenić.

Novi projekti za povećanje efikasnosti državne upraveDržavni sekretar Ministarstva pravde i državne uprave Vlade Republike Srbije Gordana Stamenić saopštila je danas da će za realizaciju pet novih projekata koji imaju za cilj podršku sprovođenju reforme državne uprave u Srbiji biti izdvojeno 139.000 evra.

Stamenić i savetnik Švedskog instituta za javnu upravu Bjorn Bengtson potpisali su u Vladi Srbije pet sporazuma o realizaciji projekata u okviru projekta "Podrška reformi državne uprave u Srbiji u periodu 2010–2013. godine".

Ona je podsetila na to da taj projekat sprovodi resorno ministarstvo, u saradnji sa Švedskim institutom za javnu upravu (SIPU International AB) i uz podršku Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA).

Projekti će biti realizovani u okviru Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstva građevinarstva i urbanizma, Republičkog geodetskog zavoda i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, precizirala je Stamenić.

Prema njenim rečima, oni treba da doprinesu povećanju efikasnosti organa državne uprave, uspostavljanju jednostavnijih procedura i smanjenju troškova administracije u skladu sa strateškim prioritetima reforme javne uprave u Srbiji.

Stamenić je podsetila na to da je na osnovu prethodna tri konkursa podržano još 16 projekata čija je vrednost 365.000 evra, a uz pomoć kojih će dalje biti izrađen popis poslova u sektorima koji su važni za ekonomski i društveni razvoj Srbije.

Bengtson je ukazao na to da je ovo četvrta i poslednja faza projekta "Podrška reformi državne uprave u Srbiji u periodu 2010–2013. godine“, čiji se završetak očekuje u maju ove godine.

On je podsetio na to da je u cilju realizacije tog projekta, koji je potpisan u decembru 2010. godine, u skladu sa posebnim sporazumom između Srbije i Švedske, uspostavljen Projektni fond za institucionalni razvoj (PROFID).

Svrha tog fonda, kako je objasnio, jeste pružanje podrške prioritetnim reformskim inicijativama u vezi sa sprovođenjem reforme državne uprave kroz podršku realizaciji projekata manjeg obima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik