Novi put i prilike za saradnju SAD-a i regiona zapadnog Balkana

Bez autora
Oct 25 2022

Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) je objavila da će povodom posjete poslovne delegacije Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Privredna komora Srbije organizovati regionalni događaj pod nazivom „Novi put i prilike za saradnju SAD-a i regiona zapadnog Balkana“, koji će biti održan 2. novembra u Beogradu.

– Uzimajući u obzir sastav delegacije američkih privednika, taj događaj je velika prilika za sve kompanije iz regiona, pa tako i bosanskohercegovačke, da uspostave nove kontakte i eventualnu poslovnu saradnju sa kompanijama iz SAD-a koje su izrazile veliki interes za naš region – istakli su iz VTKBiH.

Programom konferencije predviđena su dva radna panela o IT industriji i energetici nakon čega će biti održani B2B sastanci američkih i kompanija zapadnobalkanske šestorke.

Učešće na konferenciji je besplatno, dok su troškovi smještaja i puta u sopstvenoj režiji. VTKBiH je pozvala kompanije koje su zainteresovane za učešće na predstojećem događaju, da se registruju putem linka https://wb-usa-conference.talkb2b.net/

Izvoz iz BiH u SAD bio je više nego udvostručen u deset mjeseci 2021. u odnosu na 2020. godinu. Prema podacima VTKBiH, u devet mjeseci ove godine izvoz u SAD je iznosio 136,8 miliona KM, a prve dvije izvozne stavke su oružje i municija, te namještaj, posteljina i madraci. BiH iz SAD-a najviše uvozi mineralna goriva i plastične mase, a ukupan uvoz je u devet mjeseci iznosio 246,8 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik