Novi stari problemi

Bez autora
Jan 05 2011

Inflacija i kurs dinara u prvom kvartalu je ono od čega su ekonomisti najviše strahovali. To se već na samom početku 2011. i obistinjuje - rast akciza uticao je na poskupljenje mnogih proizvoda, a evro danas vredi 106,48 dinara. Ekonomisti su se najviše plašili rasta inflacije i pada kursa dinara u prva tri meseca ove godine, što se i obistinjuje. Evro danas košta 45 para više nego juče - 106,48 dinara, a u prodavnicama su zbog povećanja akciza mnogi prehrambeni proizvodi poskupeli. Iako se u 2011. godini predviđa rast ekonomskih aktivnosti, ekonomisti ne misle isto o uzrocima i trajanju krize. Za mnoge neočekivano visoka inflacija i porast kursa dinara kriva je prošlogodišnja loša procena o kretanjima ekonomskih pokazatelja.

Novi stari problemiInflacija i kurs dinara u prvom kvartalu je ono od čega su ekonomisti najviše strahovali. To se već na samom početku 2011. i obistinjuje - rast akciza uticao je na poskupljenje mnogih proizvoda, a evro danas vredi 106,48 dinara.

Ekonomisti su se najviše plašili rasta inflacije i pada kursa dinara u prva tri meseca ove godine, što se i obistinjuje. Evro danas košta 45 para više nego juče - 106,48 dinara, a u prodavnicama su zbog povećanja akciza mnogi prehrambeni proizvodi poskupeli.

Iako se u 2011. godini predviđa rast ekonomskih aktivnosti, ekonomisti ne misle isto o uzrocima i trajanju krize.

Za mnoge neočekivano visoka inflacija i porast kursa dinara kriva je prošlogodišnja loša procena o kretanjima ekonomskih pokazatelja.

"Već u septembru ugrađena su veća očekivanja trgovaca u cene. To je uzrokovalo pogrešnom procenom o brzom oporavku standarda i privrede i sada svi plaćamo tu grešku", kaže Miroslav Zdravković, urednik sajta ekonomija.org.

Najvećem rastu ekonomije doprinela su velika preduzeća dok je teret krize najviše platio sektor malog i srednjeg biznisa. Zbog najave većih izvoznih poslova i oporavka poljoprivrede bankari ne smatraju da će ova godina biti lošija od prethodne.

"Radi se o malim i srednjim preduzećima koja su zbog krize imala probleme sa likvidnošću. Mi ćemo nastaviti da ih finansiramo novim kreditnim linijama", kaže Draginja Đurić, direktorka "Banke Inteza".

Nedostatak para, posebno deviza, mogao bi, prema najavama berzanskih stručnjaka, biti ublažen novim privatizacijama čiji će se efekti osetiti u drugoj polovini godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik