Obezbediti finansijsku stabilnost zemlje i zdrav rast privrede

Bez autora
Oct 06 2013

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Lazar Krstić izjavio je da država ima dva prioritetna zadataka - da obezbedi finansijsku stabilnost zemlje i zdrav rast privrede, za čije je ostvarivanje potrebno učiniti napredak u pet oblasti.Krstić je sinoć, zatvarajući dvodnevnu međunarodnu konferenciju “Kvantni skok”, precizirao da su to naplata poreza i akciza, reforma javnog sektora, konačno rešavanje problema javnih preduzeća u restrukturiranju, zaustavljanje rasta javnog duga i kreiranje novog poslovnog ambijenta, koje je, kako je ocenio, možda i najvažnije.

Obezbediti finansijsku stabilnost zemlje i zdrav rast privredeMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Lazar Krstić izjavio je da država ima dva prioritetna zadataka - da obezbedi finansijsku stabilnost zemlje i zdrav rast privrede, za čije je ostvarivanje potrebno učiniti napredak u pet oblasti.

Krstić je sinoć, zatvarajući dvodnevnu međunarodnu konferenciju “Kvantni skok”, precizirao da su to naplata poreza i akciza, reforma javnog sektora, konačno rešavanje problema javnih preduzeća u restrukturiranju, zaustavljanje rasta javnog duga i kreiranje novog poslovnog ambijenta, koje je, kako je ocenio, možda i najvažnije.

Ministar je procenio da će javni dug, koji je na kraju prošle godine iznosio gotovo 19 milijardi evra, na kraju 2013. godine dostići 21 milijardu evra.

Javni dug će, kako je objasnio, morati da raste do trenutka kada će biti na održivom nivou, pri čemu će za postepeno smanjivanje javnog duga biti potrebno tri do četiri godine.

Krstić je ukazao na to da približno milijardu evra, odnosno 10 posto ukupnih državnih troškova, ode na kamate.

Prema njegovim rečima, ogroman deo privrede je u predstečajnom stanju, a četvrtina do trećina bankarskih zajmova se ne otplaćuje, što vodi u nelikvidnost.

Ministar je izrazio uverenje da teška situacija u privredi može da se popravi, i istakao da se ekonomski problemi u Srbiji moraju rešavati sistematično i sistemski, pri čemu će svi morati da ponesu teret ukoliko se želi da najavljene mere daju efekte.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik