Od 1. januara Srbija sa slobodnim tržištem naftnih derivata i bez poreza na mobilnu telefoniju

Bez autora
Oct 27 2010

Vlada Srbije će se boriti protiv monopola i stvarati predvidljive uslove za poslovanje privrede i investitora u Srbiji. Orijentacija Srbije ka Evropskoj uniji (EU) podrazumeva uvođenje evropskih standarda i da privrednici mogu da očekuju stabilnu poslovnu klimu. U 2011. godini očekuje se dalji napredak u približavanju Srbije EU. U fiksnoj telefoniji ukinit je monopol, ali se efekti još ne vide jer se prolazi kroz dečije bolesti. 1. januara biće liberalizovano tržište naftnih derivata i očekuje se da će u početku postojati faza "dečijih bolesti koja će trajati nekoliko meseci". Neophodno je da Srbija nastavi strukturne reforme, da poboljša primenu zakona i održi fiskalnu disciplinu. Takođe, neophodno je obezbediti predvidljivost uslova poslovanja, odnosno da preduzeća moraju da znaju da će porezi ostati isti u određenom periodu. Srbiji je potreban zakon o izvršenju sudskih postupaka jer predugi sporovi operećuju ekonomiju.

Od 1. januara Srbija sa slobodnim tržištem naftnih derivata i bez poreza na mobilnu telefonijuPremijer Mirko Cvetković izjavio je danas u Beogradu da će se Vlada boriti protiv monopola i stvarati predvidljive uslove za poslovanje privrede i investitora u Srbiji.

On je tokom predstavljanja Bele knjige Saveta stranih investitora (FIC) kazao da orijentacija Srbije ka Evropskoj uniji (EU) podrazumeva uvođenje evropskih standarda i da privrednici mogu da očekuju stabilnu poslovnu klimu. Cvetković je kazao da u 2011. godini očekuje dalji napredak u približavanju Srbije EU. Premijer je podsetio da je u fiksnoj telefoniji ukinit monopol, ali da se efekti još ne vide jer se, kako je rekao, prolazi kroz dečije bolesti.

On je najavio da će 1. januara biti liberalizovano tržište naftnih derivata i da očekuje da će u početku postojati faza "dečijih bolesti koja će trajati nekoliko meseci".

Predsednik Saveta stranih investitora Ćel-Morten Jonsen je kazao da je neophodno da Srbija nastavi strukturne reforme, da poboljša primenu zakona i održi fiskalnu disciplinu. Jonsen je ukazao da je neophodno obezbediti predvidljivost uslova poslovanja, odnosno da preduzeća moraju da znaju da će porezi ostati isti u određenom periodu. Prema njegovim rečima, Srbiji je potreban zakon o izvršenju sudskih postupaka jer predugi sporovi operećuju ekonomiju.

Jonsen je kazao da je Srbija, prema oceni stranih preduzeća, kroz krizu prošla bolje nego ostale zemlje regiona. Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je kazao da će Evropska komisija pratiti sprovođenje zakona jer bez vladavine prava nema ni dobrog funkcionisanja tržišta. Dežer je rekao da će primena zakona biti u fokusu upitnika koji će Evropska komisija dostaviti Srbiji i na osnovu kojeg će utvrditi mišljenje o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

Dežer je kazao da je važno i da se u narednom periodu osigura funkcionisanje regulatornih tela i nastavi reforma pravosuđa da bi se obezbedili efikasnost i brzina sudske procedure. Šef delegacije EU je podsetio da će EK u novembru objaviti godišnji izveštaj o napretku Srbije u procesu evropske integracije i dodao da taj izveštaj može da posluži Srbiji kao "mapa puta" u nastavku reformi.  đ

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik