Olakšice za poslodavce

Bez autora
Apr 08 2011

Potpredsednica Vlade Srbije zadužena za privredu i regionalni razvoj Verica Kalanović najavila je da će Vlada, u suzbijanju sive ekonomije, inicirati mere za smanjenje obaveza poslodavaca, koje će omogućiti da u prve tri godine plaćaju manje doprinose za novozaposlene radnike.Ti poslodavci će u naredne tri godine imati značajno oslobađanje obaveza prema fondovima i najavila dodatnu podršku poslodavcima, kako bi ljude koji rade na "crno" preveli u regularne tokove.

Olakšice za poslodavcePotpredsednica Vlade Srbije zadužena za privredu i regionalni razvoj Verica Kalanović najavila je da će Vlada, u suzbijanju sive ekonomije, inicirati mere za smanjenje obaveza poslodavaca, koje će omogućiti da u prve tri godine plaćaju manje doprinose za novozaposlene radnike.

Kalanovićeva je rekla da će ti poslodavci u naredne tri godine imati značajno oslobađanje obaveza prema fondovima i najavila dodatnu podršku poslodavcima, kako bi ljude koji rade na "crno" preveli u regularne tokove.

Kalanovićeva je rekla da su u toku razgovori sa poslovnim bankama o reprogramu dugova preduzećima, posle čega će se videti koje sve firme mogu da uđu u taj program.

"Razgovora se o tome da se po određenim kriterijumima izvede reprogram, tako što će se u prvoj godini plaćati samo kamate, a rok za otplatu obaveze će se, takođe, produžiti za godinu dana", istakla je Kalanovićeva.

Potpredsednica Vlade je rekla i da će, kako bi se pojačala disciplina u registraciji novih privrednih subjekata, pored Zakona o privrednim društvima, koji je u skupštinskoj proceduri, biti donet i zakon o formiranju registra diskvalifikovanih lica.

"Onaj ko se bude našao na tomspisku neće moći da osnuje novo preduzeće, a naći će se, uz već postojeće zabrane vezane za sudske postupke koji se protiv njih vode i oni koji su u prethodnom periodu odveli firme u stečaj", poručila je Kalanovićeva.

Kalanovićeva je na konferenciji saopštila i imena svojih savetnika - predsednik kompanije "Metalac" Dragoljub Vukadinović, počasni predsednik "Sintelona" Nikola Pavičić, vlasnik "Todora" Mirko Todorović, vlasnik "Termometala" iz Ade Jožef Mičiz i profesor Građevinskog fakulteta Nenad Ivanišević.

Dragoljub Vukadinović je ukazao da je nelikvidnost među gorućim problemima koji pritiskaju privredu, a da je njen glavni generator država, preko svojih javnih preduzeća, republičkih fondova, javnih preduzeća na lokalnom nivou.

Gubitak privrede od milijardu evra doprinosi nelikvidnosti, kao i veliki trgovinski lanci, ali i veoma dug stečajni postupak i sudski procesi koji dugo traju, a odluke koje sud donese gotovo je nemoguće izvršiti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik