Pad BDP-a u Republici Srpskoj

Bez autora
Jul 03 2012

Prije manje od sedam dana je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić s ponosom isticao kako RS (i BiH) nije u recesiji, i kako ima pozitivnu stopu BDP-a (bruto domaćeg proizvoda). Međutim, današnja obavijest iz Zavoda za statistiku RS ne ide u prilog Radojičićevom optimizmu. Bruto domaći proizvod (BDP), obračunat po proizvodnom pristupu, u prvom tromjesečju 2012. u odnosu na prvo tromjesečje 2011. ima negativnu stopu rasta od 0,9 posto. Evidentiran je potpuni pad u realnom sektoru. Pad BDP-a krajnji je pokazatelj je da je neka ekonomija u recesiji. Do najvećeg pada došlo je u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, poljoprivredi i šumarstvu. Aktivnosti su porasle u oblasti uslužnih djelatnosti, finansijskog posredovanja, saobraćaja, zdravstvenog i socijalnog rada, obrazovanja itd.

Pad BDP-a u Republici SrpskojPrije manje od sedam dana je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić s ponosom isticao kako RS (i BiH) nije u recesiji, i kako ima pozitivnu stopu BDP-a (bruto domaćeg proizvoda).

Međutim, današnja obavijest iz Zavoda za statistiku RS ne ide u prilog Radojičićevom optimizmu. Bruto domaći proizvod (BDP), obračunat po proizvodnom pristupu, u prvom tromjesečju 2012. u odnosu na prvo tromjesečje 2011. ima negativnu stopu rasta od 0,9 posto, podaci su Zavoda za statistiku RS-a. Evidentiran je potpuni pad u realnom sektoru, javljaju agencije.
 
Pad BDP-a krajnji je pokazatelj je da je neka ekonomija u recesiji., prenosi RadioSrajevo.ba
 
Do najvećeg pada došlo je u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, poljoprivredi i šumarstvu.
 
Aktivnosti su porasle u oblasti uslužnih djelatnosti, finansijskog posredovanja, saobraćaja, zdravstvenog i socijalnog rada, obrazovanja itd.
 
Statistika je evidentirala posebno veliki pad u sektoru građevinarstva u RS. Tako je vrijednost izvršenih radova u periodu januar – maj 2012. godine u odnosu na isti period prošle godine manja za čak 18 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik