Plan za bolju konkurentnost

Bez autora
Apr 04 2011

Vlada će u narednom periodu ozbiljno raditi na kreiranju podsticaja za povećanje izvoza, jer je to jedini način da Srbija ima dugoročan i održivi razvoj. Vlada će nastojati da u što kraćem roku stvori predvidivo poslovno okruženje, otkloni administrativne prepreke, skrati proces i vreme za dobijanje različitih dozvola i unapredi efikasnost državne administracije. Jedan od osnovnih problema konkuretnosti Srbije je dostupnost sredstava za finansiranje, zbog čega Vlada radi na osnivanju Razvojne banke, kao i na modelu restruktuiranja finansijskih obaveza preduzeće. Akcioni plan Vlade u domenu evropskih integracija nije ništa drugo nego jačanje konkurentnosti naše zemlje. Srbija će u narednom periodu usvojiti niz zakona i mera koji će omogućiti sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, koje se odnosi na unarpeđenje konkurentnosti, a među njima su regulacija imovinskih prava, završetak reforme pravosuđa, unapređenje socijalnog dijaloga kao i efikanisiji rad regulacionih tela.

Plan za bolju konkurentnostVlada će u narednom periodu ozbiljno raditi na kreiranju podsticaja za povećanje izvoza, jer je to jedini način da Srbija ima dugoročan i održivi razvoj, rekao premijer Mirko Cvetković. Srbija će u narednom periodu usvojiti niz mera koje će unarpediti konkurentnost, najavio ministar Božidar Đelić.

Premijer Mirko Cvetković je istakao da će Vlada u narednom periodu ozbiljno raditi na kreiranju podsticaja za povećanje izvoza, jer je to, kako je rekao, jedini način da Srbija ima dugoročan i održivi razvoj.

"Vlada će nastojati da u što kraćem roku stvori predvidivo poslovno okruženje, otkloni administrativne prepreke, skrati proces i vreme za dobijanje različitih dozvola i unapredi efikasnost državne administracije", naveo je Cvetković na otvaranju konferencije "Konkurentnost je ime igre".

Prema njegovim rečima jedan od osnovnih problema konkuretnosti Srbije je dostupnost sredstava za finansiranje, zbog čega Vlada radi na osnivanju Razvojne banke, kao i na modelu restruktuiranja finansijskih obaveza preduzeće.      

Pored premijera Cvetkovića Konferenciji prisustvuje i potpredsednik Vlade za evropske integracije i predsednik Nacionalnog saveta za konkurentnost Božidar Đelić.

Đelić je rekao da akcioni plan Vlade u domenu evropskih integracija nije ništa drugo nego jačanje konkurentnosti naše zemlje.

"Pred nama je izazov da postanemo tehnološki, infrastrukturno i poslovno konkurentni", rekao je Đelić.

Đelić je dodao da će Srbija u narednom periodu usvojiti niz zakona i mera koji će omogućiti sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, koje se odnosi na unarpeđenje konkurentnosti, a među njima su regulacija imovinskih prava, završetak reforme pravosuđa, unapređenje socijalnog dijaloga kao i efikanisiji rad regulacionih tela.

Potpredsednik Vlade je istakao da je u proteklom periodu usvojeno, takođe, niz mera za unapređenje konkurentnosti među kojima je Zakon o izvršenju i obezbeđenju, izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu, kao i niz drugih podzakonskih akata koji se odnose na unapređenje konkurentnosti.

Srbija na 96. mestu po konkurentnosti

"Srbija je prema oceni Svetskog ekonomskog foruma na 96. mestu po konkurentnosti čime smo lošije rangirani od zemalja okruženja", rekao je Đelić i dodao da ne možemo biti zadovoljni tom pozicijom, istakavši da moramo raditi na unanpređenju konkurentnosti.

Đelić je ocenio da je u Srbiji u vreme krize smanjena javna potrošnja, konsolidovan budžetski deficit ispod 4,5 odsto BDP-a, a Srbija je jedna od retkih zemalja koja nije povećala poreze, pre svega PDV.

"Od početka krize obezbeđeno je više od 2,5 milijardi evra subvencionisanih kredita privredi", istakao je Đelić i dodao da je više od 20.000 preduzeća koristilo te kredite.

Prema njegovim rečima, Srbija je jedina zemlja čiji je kreditni rejting povećan u krizi, podsetivši da je Srbija jedina zemlja kojoj je OECD u februaru prošle godine smanjio kategoriju rizika sa sedmog na šesti nivo.

Ćirić: Poboljšanje konkurentnosti i izvoza je prioritet

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je da je jedan od prioriteta Vlade Srbije poboljšanje konkurentnosti i izvoza, istakavši da je izvoz u prva dva meseca ove godine za 36 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine.

"Kombinacijom aktivnih mera u dogovoru sa privredom, rešavanjem problema nelikvidnosti, a samim tim i povećanjem konkurentnosti preduzeća će povećati izvoz", rekao je Ćirić.

Ćirić je istakao da se nivo konkurentnosti može povećati i sistemskim merama, kroz eliminisanje korupcije, smanjenje administrativnih problema, kao i donošenjem novih zakonskih rešenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik