Po ekonomskim slobodama na 101 mestu

Bez autora
Jan 12 2011

Srbija je po ekonomskim slobodama na 101. mjestu, među 179 zemalja svijeta, prema listi koju su sačinili američka fondacija "Heritidž" i list "Volstrit džornal". Od ukupno 43 zemlje Evrope, Srbija je zauzela 38. mjesto, a njen ukupni rezultat je ispod svjetskog prosjeka. Na sajtu Fondacije "Heritidž" objavljeno je da je Srbija u odnosu na prošlogodišnju listu napredovala za 1,1 poen na 58 bodova, zahvaljujući skromnom poboljšanju u šest od deset kategorija ekonomskih sloboda. Kada je riječ o zemljama u regionu, Makedonija je na listi zauzela 55. mjesto, Slovenija 66, Crna Gora 76, Hrvatska 82, a BiH 104. Srbija je tokom proteklih deset godina provela značajne strukturne reforme u mnogim sektorima privrede. Ekonomsku konkurentnost Srbije podržavaju niski porezi i relativno fleksibilni propisi za zapošljavanje, koji podstiču aktivnost u preduzetništvu.

Po ekonomskim slobodama na 101 mestuSrbija je po ekonomskim slobodama na 101. mjestu, među 179 zemalja svijeta, prema listi koju su sačinili američka fondacija "Heritidž" i list "Volstrit džornal".

Od ukupno 43 zemlje Evrope, Srbija je zauzela 38. mjesto, a njen ukupni rezultat je ispod svjetskog prosjeka.

Na sajtu Fondacije "Heritidž" objavljeno je da je Srbija u odnosu na prošlogodišnju listu napredovala za 1,1 poen na 58 bodova, zahvaljujući skromnom poboljšanju u šest od deset kategorija ekonomskih sloboda.

Kada je riječ o zemljama u regionu, Makedonija je na listi zauzela 55. mjesto, Slovenija 66, Crna Gora 76, Hrvatska 82, a BiH 104. Srbija je tokom proteklih deset godina provela značajne strukturne reforme u mnogim sektorima privrede, navodi se u tekstu objavljenom na sajtu fondacije.

Ekonomsku konkurentnost Srbije podržavaju niski porezi i relativno fleksibilni propisi za zapošljavanje, koji podstiču aktivnost u preduzetništvu.

Stručnjaci fondacije upozoravaju da su Srbiji potrebne dublje reforme u svrhu smanjenja birokratije i korupcije, kao i reforma sudstva koje je podložno uplitanju politike. Na ukupnu ekonomsku slobodu negativno utiču nedovoljna institucionalna podrška ili politička volja za oštre reforme koje su neophodne. Državna potrošnja je visoka i njom se slabo upravlja, što šteti ekonomskom potencijalu Srbije.

Kad je riječ o različitim kategorijama ekonomske slobode, u fondaciji "Heritidž" su ocijenili da je na polju poslovne slobode postignut određeni napredak u pojednostavljenju osnivanja firme, ali je ostalo još dosta zahtjeva koji smanjuju efikasnost regulatornog sistema.

Na polju trgovinske slobode nije bilo promjene u odnosu na indeks za 2010. godinu, ali troškove trgovanja i dalje povećavaju neke visoke tarife, ograničenja i zabrane uvoza, netransparentna regulativa i drugo.

Ocjenjujući fiskalnu slobodu, stručnjaci su naveli da Srbija ima kompetitivne poreske stope na individualne i korporativne prihode. Nvodi se da je inflacija u Srbiji visoka, ali da država kontroliše cijene nekih osnovnih proizvoda.

Na polju finansijske slobode, Srbija nije zabilježila promjenu u odnosu na prošlu godinu, ali je tržište kapitala ostalo malo i nerazvijeno, a promjena nije bilo ni na polju prava vlasništva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik