Poboljšanje kvaliteta usluga koje pruža državna uprava

Bez autora
Nov 13 2013

Državni sekretari Ministarstva pravde i državne uprave Vlade Republike Srbije Gordana Stamenić i Danilo Nikolić i viši savetnik Švedskog instituta za javnu upravu (SIPU Internacional) Bjorn Bengston potpisali su danas sporazume u okviru projekta "Podrška reformi državne uprave u Srbiji od 2010. do 2013. godine". Predstavnici Ministarstva pravde i državne uprave i Kraljevine Švedske potpisali su u Vladi Srbije sporazume za finansijsku podršku realizaciji šest projekata za unapređenje rada i modernizaciju javne uprave u Srbiji, čija ukupna vrednost iznosi 164.774 evra. Projekat "Podrška reformi državne uprave u Srbiji od 2010. do 2013. godine" Ministarstvo pravde i državne uprave Vlade Republike Srbije realizuje u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Švedske u Srbiji, a uz podršku Švedskog instituta za javnu upravu (SIPU International). Potpisnici sporazuma, koji se odnose na njihove resore, jesu i Branislav Dobrosavljević iz Agencije za privredne registre, direktor Republičkog fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje Dragana Kalinović i državni sekretar Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave Dragan Stevanović.

Poboljšanje kvaliteta usluga koje pruža državna upravaDržavni sekretari Ministarstva pravde i državne uprave Vlade Republike Srbije Gordana Stamenić i Danilo Nikolić i viši savetnik Švedskog instituta za javnu upravu (SIPU Internacional) Bjorn Bengston potpisali su danas sporazume u okviru projekta "Podrška reformi državne uprave u Srbiji od 2010. do 2013. godine".

Predstavnici Ministarstva pravde i državne uprave i Kraljevine Švedske potpisali su u Vladi Srbije sporazume za finansijsku podršku realizaciji šest projekata za unapređenje rada i modernizaciju javne uprave u Srbiji, čija ukupna vrednost iznosi 164.774 evra.

Projekat "Podrška reformi državne uprave u Srbiji od 2010. do 2013. godine" Ministarstvo pravde i državne uprave Vlade Republike Srbije realizuje u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Švedske u Srbiji, a uz podršku Švedskog instituta za javnu upravu (SIPU International).

Potpisnici sporazuma, koji se odnose na njihove resore, jesu i Branislav Dobrosavljević iz Agencije za privredne registre, direktor Republičkog fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje Dragana Kalinović i državni sekretar Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave Dragan Stevanović.

Projektni fond za institucionalni razvoj (PROFID), čijim sredstvima se finansira realizacija ovog projekta, uspostavljen je u skladu sa Posebnim sporazumom izmedu Republike Srbije i Švedske za realizaciju projekta "Podrška reformi državne uprave u Srbiji u periodu od 2010. do 2013. godine“, koji je potpisan u decembru 2010. godine.

Sredstva za funkcionisanje fonda obezbeđena su iz donacije Kraljevine Švedske, a sredstvima upravlja Švedski institut za javnu upravu.

Danas su zaključeni i sporazumi o finansiranju projekata „Izrada predloga Akcionog plana za implementaciju Evropske konvencije o predelu i nacrta Pravilnika o kategorizaciji predela Srbije" vrednog 27.600 evra, "Podrška jačanju institucionalnih kapaciteta za sprovođenje reformskih procesa u okviru pravosudnog sistema u opštem kontekstu primene principa racionalizacije u okviru reforme državne uprave” čija je vrednost 32.980 evra, kao i projekta "Analiza uporednopravnih rešenja i dobre prakse u oblasti matičnih knjiga kao osnov daljeg unapređenja ove oblasti u Republici Srbiji”, u vrednosti od 22.950 evra.

Takođe, potpisani su i sporazumi za projekte "Uspostavljanje portala za razmenu podataka sa nosiocima socijalnog osiguranja drugih država" vrednog 21.228 evra, "Unapređenje administrativnih i upravljačkih kapaciteta kroz efikasno osposobljavanje šireg kruga ključnih kadrova Agencije za upravljanje IT uslugama po ITIL preporukama" čija je vrednost 22.000 evra, i "Popis poslova po sektorima na svim nivoima vlasti u Republici Srbiji".

Stamenić je istakla da je ključni očekivani rezultat projekata kojima se pruža podrška iz sredstava Projektnog fonda za institucionalni razvoj (PROFID) poboljšanje kvaliteta usluga koje državna uprava pruža građanima i privredi.

Projekti, kako je naglasila, treba da doprinesu povećanju efikasnosti rada organa državne uprave, pojednostavljivanju procedura i smanjenju troškova administracije, u skladu sa opredeljenim strateškim prioritetima reforme javne uprave u Srbiji.

Stamenić je ukazala na to da je za ovih šest sporazuma opredeljeno 164.774 evra evra, uz podsećanje na to da je na osnovu prethodna dva konkursa u toku realizacija još 10 projekata vrednih približno 200.800 evra.

Sredstva koja se dodeljuju za pojedinačne projekte možda i nisu toliko velika, ali će uspešna realizacija projekata manjeg obima biti dobar primer za to kako se sa relativno malim sredstvima može podstaći rešavanje izazova sa kojima se administracija suočava, istakla je državni sekretar.

Nikolić je rekao da će partner Ministarstvu pravde na realizaciji projekta iz delokruga tog resora biti Pravosudna akademija, i ocenio da je kontinuirano unapređenje znanja i sposobnosti jedini način za to da pravosuđe bude vitalno, efikasno i kvalitetno.

Bengston je ukazao na to da su svi projekti koje finansira Vlada Kraljevine Švedske pažljivo odabrani i prilagođeni srpskim potrebama, i istakao da je u realizaciji projekata neophodno obezbediti transparentnost u radu, kao i njihovu dobru povezanost sa Strategijom za reformu državne uprave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik