Počela sa radom druga ekspertska misija EK

Bez autora
Feb 28 2011

Danas je počela sa radom druga ekspertska misija Evropske komisije, koja će dodatno analizirati odgovore na Upitnik u cilju pripreme Mišljenja o zahtevu za članstvo koji je Srbija uputila EU, i koja će trajati do 3. marta.Eksperti Evropske komisije će sa predstavnicima nadležnih institucija Srbije razgovarati o radu nezavisnih regulatornih tela, odnosno o načinu njihovog rada i finansiranja, nadležnostima, poštovanju nezavisnosti i o načinu izbora i razrešenja članova tih tela, kao i o izveštajima i preporukama koje regulatorna tela sačinjavaju.

Počela sa radom druga ekspertska misija EKKako je saopšteno iz Kancelarije za evropske integracije Vlade, danas je počela sa radom druga ekspertska misija Evropske komisije, koja će dodatno analizirati odgovore na Upitnik u cilju pripreme Mišljenja o zahtevu za članstvo koji je Srbija uputila EU, i koja će trajati do 3. marta.

Eksperti Evropske komisije će sa predstavnicima nadležnih institucija Srbije razgovarati o radu nezavisnih regulatornih tela, odnosno o načinu njihovog rada i finansiranja, nadležnostima, poštovanju nezavisnosti i o načinu izbora i razrešenja članova tih tela, kao i o izveštajima i preporukama koje regulatorna tela sačinjavaju.

Prvog dana predviđeni su sastanci sa predstavnicima ministarstava finansija, državne uprave i lokalne samouprave, Generalnim sekretarijatom Vlade Srbije, kao i sa delegacijom narodnih poslanika. Stručnjaci Evropske komisije razgovaraće i sa predstavnicima domaće i strane poslovne zajednice u Srbiji, kao i sa članovima Saveta za borbu protiv korupcije.

Drugog dana održaće se sastanci i sa predstavnicima ministarstava za trgovinu i usluge, finansija, ekonomije i regionalnog razvoja, kulture i informisanja, unutrašnjih poslova, pravde, telekomunikacija i informatičkog društva. Takođe, sastanci će biti održani i sa predstavnicima Narodne banke Srbije, Komisije za zaštitu konkurencije, Komisije za državnu pomoć, Republičke radiodifuzne agencije (RRA) i Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL).

Reč je o drugoj, od tri za sada planirane misije EK koje se očekuju u narednom periodu.

U saopštenju se dodaje da Upitnik EK predstavlja zvanični instrument kojim EU procenjuje spremnost države da započne proces pristupanja. Na osnovu dobijenih odgovora iz Srbije, kao i procene ekspertskih misija i odgovora na eventualna dodatna pitanja, EK izrađuje Mišljenje (Avis) o tome da li je zemlja spremna za status kandidata, kao i da li je spremna za sledeću fazu, a to je definisanje okvirnog datuma za pregovore o pristupanju, o čemu konsenzusom odlučuju države članice EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik