Pojedine odredbe Krivičnog zakona ugrožavaju prava investitora u Srbiji

Bez autora
Jul 25 2011

Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za zapadni Balkan Jelko Kacin uputio je pitanje Evropskoj komisiji (EK) u kojem je zatražio od najvišeg izvršnog tela EU informaciju o pojedinim odredbama Krivičnog zakonika Srbije i pravnoj sigurnosnosti investitora u Srbiji. Postoje kredibilne indicije da su delovi Krivičnog zakona Srbije – naime primena člana 359 (zloupotreba službenog položaja) na menadžment privatnih preduzeća, kao i pravila za određivanje pritvora – nekompatibilni sa principima vladavine prava. Državni sekretar za pravosuđe Srbije, Slobodan Homen, nedavno je izjavio da će doći do promene u ovoj oblasti po preporuci iz EU. Pored toga, srpske vlasti su bile spore u razjašnjavanju nekih postupaka protiv pojedinaca – slučaj Đorđević je primer. Posle pokretanja tužbi protiv srpske Agencije za privatizaciju u pokušaju da zaštiti svoja imovinska prava, gospodin Đorđević je optužen da je podstrekavao rukovodstvo preduzeća na zloupotrebu službenog položaja i proveo devet meseci u pritvoru.

Pojedine odredbe Krivičnog zakona ugrožavaju prava investitora u SrbijiSpecijalni izvestilac Evropskog parlamenta za zapadni Balkan Jelko Kacin uputio je pitanje Evropskoj komisiji (EK) u kojem je zatražio od najvišeg izvršnog tela EU informaciju o pojedinim odredbama Krivičnog zakonika Srbije i pravnoj sigurnosnosti investitora u Srbiji.

“Postoje kredibilne indicije da su delovi Krivičnog zakona Srbije – naime primena člana 359 (zloupotreba službenog položaja) na menadžment privatnih preduzeća, kao i pravila za određivanje pritvora – nekompatibilni sa principima vladavine prava. Državni sekretar za pravosuđe Srbije, Slobodan Homen, nedavno je izjavio da će doći do promene u ovoj oblasti po preporuci iz EU. Pored toga, srpske vlasti su bile spore u razjašnjavanju nekih postupaka protiv pojedinaca – slučaj Đorđević je primer. Posle pokretanja tužbi protiv srpske Agencije za privatizaciju u pokušaju da zaštiti svoja imovinska prava, gospodin Đorđević je optužen da je podstrekavao rukovodstvo preduzeća na zloupotrebu službenog položaja i proveo devet meseci u pritvoru”,navodi se u pitanju Jelka Kacina koje je objavljeno i na sajtu Evropskog parlamenta. 

U poslednje vreme visoki predstavnici Evropske Komisije i Evropske Unije, često su kao primer kršenja prava investitora u Srbiji navodili slučaj Tomislava Đorđevića, koji je zbog navodne “zlupotrebe službenog položaja“ u preduzeću “Ribarsko gazdinstvo Beograd“ koje je u skladu sa zakonom kupio na aukciji, proveo u zatvoru više od devet meseci, bez pravosnažne optužnice, uz ignorisanje odluka višeg suda od strane prvostepenog sudskog organa. Ovaj poslovni čovek je optužen da je iz kompanije čije je zakoniti vlasnik “nezakonito“ izvukao 2,5 miliona evra. Problem je, kako se sumnja nastao pre toga, kada je Tomislav Đorđević tužio državu odnosno Agenciju za privatizaciju zbog problema koje je imao u postupku privatizacija “Ribarskog gazdinstva“ i hotela “Prag“, koji je on takođe kupio u skladu sa zakonom i gde mu je Agencija za privatizaciju pod veoma čudnim okolnostima raskinula ugovor o privatizaciji, oduzela akcije koje je kupio i zadržala sva plaćanja.

“Ovakvi slučajevi ističu nesigurnu prirodu investicione klime u Srbiji, posebno u domenu privatizacije, i izazivaju zabrinutost po pitanju nezavisnosti pravosudnog sistema”, navodi se u pitanju Jelka Kacina upućenog EK.

U ovom dopisu se takođe postavlja pitanje da li je EK indentifikovala određene odredbe Krivičnog zakonika Srbije kao problematične i nespojive sa principima vladavine prava, i ukoliko jeste koje su to odredbe. Takođe, postavlja se pitanje kako i u kom vremenskom okviru Komisija namerava da prati promene koje je najavio Državni sekretar za pravosuđe Slobodan Homen, posebno u vezi sa tekućim predmetima po osnovu člana 359.

Jelko Kacin se u svom dopisu interesuje da li će ove oblasti biti obuhvaćene u mišljenju Komisije o Srbiji koje se očekuje u oktobru 2011. godine, kao i koje korake EK razmatra kako bi se osiguralo usaglašavanje zaštite imovinskih prava privatnih investitora u Srbiji sa standardima EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik