Politika bi mogla uticati na sniženje kreditnog rejtinga BiH

Bez autora
Feb 02 2022

Političke konfrontacije u zemlji i pandemija mogli bi uticati na sniženje kreditnog rejtinga Bosne i Hercegovine, upozorila je agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Standard&Poors.

Rejting agencija je, kako prenosi indikator.ba, 27. januara objavila komentare o trendovima suverenih rejtinga u zemljama EMEA regije, a za Bosnu i Hercegovinu navela da bi mogla sniziti ocjenu ako se budžetski troškovi pandemije pokažu materijalno viši nego što se trenutno predviđa.

- Također bismo mogli sniziti rejting ako bi domaća politička konfrontacija dodatno eskalirala, potkopavajući ekonomsku politiku i ometajući uspostavljene mehanizme servisiranja duga, navela je agencija.

Da politika u BiH ne vodi računa o ekonomiji i da je konstantno potkopava potvrdio nam je Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka u BiH.

- Politika od Dejtonskog sporazuma ne vodi uopće računa o ekonomiji. Nažalost, nekoliko ljudi radi samo za svoje interese. Nastavi li se ovakva situacija, kakva je trenutno sa svim blokadama, doći ćemo u još veće probleme. Agencije kakva je i Standard&Poors duže vrijeme prikupljaju podatke i na kraju to ocjenjuju. Naša ocjena, ukoliko se ne okrenemo pregovorima i reformama, ukoliko se svi ne vrate u institucije, može biti samo gora, istakao je Kutle.

Standard&Poors ne isključuje ni suprotni scenario te najavljuje da bi mogao podići ocjenu BiH ako se poboljšaju postavke unutarnje politike i ako bi se napravio pomak prema politici temeljenoj na manje konfrontacija a više konsenzusa.

Rejting agencija još nije izdala novu ocjenu kreditnog rejtinga BiH, a posljednja od 27. augusta, bila je B sa stabilnim izgledima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik