Pomoć Beograda nerazvijenim opštinama u Srbiji

Bez autora
Aug 31 2010

Gradonačelnik Dragan Đilas potpisao je danas u Starom dvoru ugovor o prenosu sredstava sa predsednicima devet nerazvijenih opština u Srbiji kojima grad Beograd dodeljuje pomoć za realizaciju projekata od značaja za razvoj lokalne sredine. Ugovor su potpisali predsednici opština Bela Palanka, Žabari, Žitište, Istok – Osojani, Merošina, Osečina, Plandište, Tutin i Crna Trava. Osim ulaganja u razvoj Beograd cilj je da se pomogne i najnerazvijenijim opštinama u Srbiji. Status nerazvijenih ima 40, a sa ovih devet opština ugovoreni su projekti koji mogu da se finansiraju. Ove godine za to je izdvojeno 50 miliona dinara, a za prvih devet opština biće izdvojeno 25 miliona dinara. Grad je spreman da pomogne mladim ljudima koji hoće da se školuju i završe fakultete u Beogradu, pod uslovom da se vrate u svoja mesta i tamo primene ono što su naučili...

Potpisan ugovor o pomoći Beograda nerazvijenim opštinama u SrbijiGradonačelnik Dragan Đilas potpisao je danas u Starom dvoru ugovor o prenosu sredstava sa predsednicima devet nerazvijenih opština u Srbiji kojima grad Beograd dodeljuje pomoć za realizaciju projekata od značaja za razvoj lokalne sredine.

Ugovor su potpisali predsednici opština Bela Palanka, Žabari, Žitište, Istok – Osojani, Merošina, Osečina, Plandište, Tutin i Crna Trava.

Osim ulaganja u razvoj Beograd cilj je da se pomogne i najnerazvijenijim opštinama u Srbiji. Status nerazvijenih ima 40, a sa ovih devet opština ugovoreni su projekti koji mogu da se finansiraju.

Ove godine za to je izdvojeno 50 miliona dinara, a za prvih devet opština biće izdvojeno 25 miliona dinara.

Grad je spreman da pomogne mladim ljudima koji hoće da se školuju i završe fakultete u Beogradu, pod uslovom da se vrate u svoja mesta i tamo primene ono što su naučili. Dosta može da pomogne i Republika Srbija otvarajući nova radna mesta, jer je otvaranje pogona sa 300 zaposlenih u Crnoj Travi ili Merošini isto kao da se u Beogradu zaposlilo 10.000 ljudi.

Opština Bela Palanka dobila je sredstva za igradnju mosta kod sela Mokra, koji je porušen 2007. godine u poplavama, a opština Žitište za promenu parketa u fiskulturnoj sali Osnovne škole “Sveti Sava” u Torku, koja je trenutno neupotrebljiva.

Opština Žabari će dobijenim sredstvima realizovati projekat pomoći i nege u kući starima i osobama sa invaliditetom u devet brdskih naselja,  kojim su obuhvaćeni korisnici bez porodičnog staranja i materijalnog primanja.

U opštini Istok – Osojani biće izgrađeno obdanište, kako bi se olakšao život stanovnika i privukao veći broj povratnika da se sa svojim porodicama vrate na svoju zemlji.

Opština Merošina dobila je novac za završetak uslužnog centra, što će građanima omogućiti brže i lakše rešavanje zahteva u lokalnoj samoupravi.

Opština Osečina rekonstruisaće sekundarnu mrežu i izgraditi primarnu vodovodnu mrežu u varošici Pecka i rekonstruisati lokalni put Bogdanić–Jalovik, a opština Plandište rekonstruisaće fiskulturnu sale Osnovne škole “Dositej Obradović”, koja dve godine nije u funkciji.

Opština Tutin će nabaviti didaktičku opremu za Predškolsku ustanovu “Habiba Stočević”, a opština Crna Trava će završiti izgradnju zgrade Crvenog krsta, nabaviti računarsku opremu i drugu opremu za opštinsku upravu i asfaltirati put Selski most – Kalna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik