Poslodavci traže reforme na svakom koraku

Bez autora
Aug 18 2013

Smanjite zahteve budžeta i rasteretite privredu, započnite reformu javnog sektora kreiranjem programa za prebacivanje tehnoloških viškova iz javnog sektora, javnih preduzeća i lokalnih samouprava u realni sektor, uz kreditnu podršku države privatnim kompanijama koje zaposle te viškove. Ovo su predstavnici Unije poslodavaca Srbije predložili premijeru Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću, a pismo će uputiti i na adresu novog ministra finansija, kada stupi na dužnost. Oni predlažu i reformu Fonda PIO, sa akcentom na jačanje prihodne strane fonda, kompletnu reformu poreskog sistema u oblasti zarada, reformu Zakona o radu u cilju smanjenja birokratskih procedura u radno-pravnim odnosima i troškova poslodavaca, kao i sprovođenje „giljotine propisa“ u grani trgovine. Među reformama su i donošenje zakona ili aktivnih mera za suzbijanje sive ekonomije, objedinjavanje inspekcijskih organa i uvođenje Generalnog inspektorata za kontrolu legalnog poslovanja, ali i kontrolu tokova sive zone, kao i reforma regulative u oblasti izvoza i uvoza roba i usluga u cilju rasterećenja poslovanja...

Poslodavci traže reforme na svakom korakuSmanjite zahteve budžeta i rasteretite privredu, započnite reformu javnog sektora kreiranjem programa za prebacivanje tehnoloških viškova iz javnog sektora, javnih preduzeća i lokalnih samouprava u realni sektor, uz kreditnu podršku države privatnim kompanijama koje zaposle te viškove. Ovo su predstavnici Unije poslodavaca Srbije predložili premijeru Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću, a pismo će uputiti i na adresu novog ministra finansija, kada stupi na dužnost.

Oni predlažu i reformu Fonda PIO, sa akcentom na jačanje prihodne strane fonda, kompletnu reformu poreskog sistema u oblasti zarada, reformu Zakona o radu u cilju smanjenja birokratskih procedura u radno-pravnim odnosima i troškova poslodavaca, kao i sprovođenje „giljotine propisa“ u grani trgovine. Među reformama su i donošenje zakona ili aktivnih mera za suzbijanje sive ekonomije, objedinjavanje inspekcijskih organa i uvođenje Generalnog inspektorata za kontrolu legalnog poslovanja, ali i kontrolu tokova sive zone, kao i reforma regulative u oblasti izvoza i uvoza roba i usluga u cilju rasterećenja poslovanja.

Kao mere za razvoj privrede, zasnovane na nedovoljno iskorišćenim resursima i potencijalima zemlje, Unija poslodavaca navela je projekat „Vrhunski srpski proizvod“, odnosno model organizovanog izvoza autentičnih srpskih proizvoda u svet, kao i tretiranje receptivnog turizma isto kao i izvozno-orijentisanih privrednih grana.


Sugestije
Predlozi mera prikupljeni su na osnovu razgovora, anketa i sugestija dobijenih od 520 direktora i vlasnika malih, srednjih i velikih preduzeća u Srbiji, uvidom u tekuće stanje u skoro svakoj privrednoj grani i sagledavanjem uporednih iskustava u zemljama u okruženju i zemljama EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik