Potpisan Protokol o saradnji AP Vojvodine i Tuzlanskog kantona

Bez autora
Jan 21 2014

Predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić i premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević potpisali su danas u Tuzli protokol o saradnji koji se odnosi na privrednu i poljoprivrednu razmenu, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, kulturu, naučna istraživanja, kao i na različite programe razvoja. Potpisnici sporazuma saglasni su da je jačanje regionalne saradnje značajan faktor kulturnog, socijalnog i privrednog razvoja dvaju regiona, kao i značajan činilac u procesu evropskih integracija Republike Srbije i Bosne i Hercegovine. Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić tim povodom je naveo da je potpisivanje protokola o saradnji sa Tuzlanskim kantonom u duhu evropskih integracija i saradnje upravo u danu kada je Republika Srbija započinje pristupne pregovore sa Evropskom unijom. On je dodao da postoji zajednički interes Vojvodine i Tuzlanskog kantona da sarađuju u brojnim oblastima, a posebno u oblasti privrede, poljoprivrede, obrazovanja, zdravstva i turizma.

Potpisan Protokol o saradnji AP Vojvodine i Tuzlanskog kantonaPredsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić i premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević potpisali su danas u Tuzli protokol o saradnji koji se odnosi na privrednu i poljoprivrednu razmenu, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, kulturu, naučna istraživanja, kao i na različite programe razvoja.

Potpisnici sporazuma saglasni su da je jačanje regionalne saradnje značajan faktor kulturnog, socijalnog i privrednog razvoja dvaju regiona, kao i značajan činilac u procesu evropskih integracija Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić tim povodom je naveo da je potpisivanje protokola o saradnji sa Tuzlanskim kantonom u duhu evropskih integracija i saradnje upravo u danu kada je Republika Srbija započinje pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

Predsednik Pajtić je dodao da postoji zajednički interes Vojvodine i Tuzlanskog kantona da sarađuju u brojnim oblastima, a posebno u oblasti privrede, poljoprivrede, obrazovanja, zdravstva i turizma.

Naše privrede su kompatibilne, i ako uzmemo u obzir da je izvoz iz Vojvodine u Bosnu i Hercegovinu 486 miliona dolara, a uvoz 103 miliona dolara, jasno je da je i do sada trgovinska saradnja bila veoma intenzivna, naveo je predsednik Pajtić, dodavši da će potpisani protokol omogućiti intenziviranje saradnje u svim segmentima u kojima dva regiona imaju nadležnosti.

Prema rečima predsednika pokrajinske Vlade Bojana Pajtića, jačanje prekogranične saradnje Vojvodine sa Tuzlanskim kantonom posebno je važno ako se ima u vidu činjenica da je za programe prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine za period od 2014-2020. godine namenjeno 15 miliona evra.

Vojvodina je bila izuzetno uspešna u privlačenju sredstava iz IPA programa. Od ukupnih sredstava koja su bila namenjena Republici Srbiji, preko 87 odsto je privukla upravo Pokrajina, i zbog toga postoji želja da se u okviru saradnje sa Tuzlanskim kantonom realizuje što veći broj projekata, koji će biti u obostranom interesu, naveo je Pajtić.

Za premijera Čauševića regionalna saradnja je velika šansa za pojedine regije da udruživanjem mogu zajednički brže i efikasnije da rešavaju probleme sa kojima se suočavaju.

Potpisani protokol podrazumeva nastavak saradnje koja postoji u oblasti visokog obrazovanja i zdravstva, ali i intenziviranje privredne saradnje, pre svega malih i srednjih preduzeća, te saradnje u oblasti turizma, saobraćaja, kulture, naveo je premijer Čaušević, dodavši da će potpisani protokol institucijama iz Vojvodine i Tuzlanskog kantona omogućiti lakše i brže povezivanje.

Premijer Čaušević se složio da je intenziviranje prekogranične saradnje posebno značajno za oba regiona, jer zajedničkim nastupom na konkursima EU postoji veća šansa za iskorišćavanje sredstava, a time i za poboljšanje standarda života građana, koji žive u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

U današnjim susretima u Tuzli, učestvovali su i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik