Potpisani sporazumi o saradnji Srbije i Kine

Bez autora
Jul 14 2010

Predstavnici delegacija Kine i Vlade Srbije potpisali su danas u Skupštini Srbije nekoliko sporazuma o saradnji i kreditiranju. Predsednik kineske EKSIM banke Li Ruog i ministarka finansija Diana Dragutinović potpisali su Sporazum o preferencijalnom potrošačkom kreditu za most Zemun-Borča. Osim toga, oni su potpisali i Sporazum o koncesionom zajmu Srbiji za projekat sistema provere kontejnera/vozila. Memorandum o razumevanju o obostranom osnivanju kulturnih centara potpisali su zamenik ministra spoljnih poslova Kine Vang Guanđa i ministar kulture Nebojša Bradić. Potpisana je i Razmena note između Srbije i Kine o nepovratnoj pomoći Srbiji, kao i Okvirni sporazum vlada dveju zemalja o obezbeđivanju koncesionog zajma za Srbiju. Ambasador Kine u Srbiji Vei Đinghua potpisao je s ministrom zdravlja Tomicom Milosavljevićem Memorandum o razumevanju u oblasti zdravlja i medicine. Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo i predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović razgovarali su danas u Beogradu o jačanju ekonomske i parlamentarne saradnje dve zemlje.

Potpisani sporazumi o saradnji Srbije i KinePredstavnici delegacija Kine i Vlade Srbije potpisali su danas u Skupštini Srbije nekoliko sporazuma o saradnji i kreditiranju.

Predsednik kineske EKSIM banke Li Ruog i ministarka finansija Diana Dragutinović potpisali su Sporazum o preferencijalnom potrošačkom kreditu za most Zemun-Borča.

Osim toga, oni su potpisali i Sporazum o koncesionom zajmu Srbiji za projekat sistema provere kontejnera/vozila.

Memorandum o razumevanju o obostranom osnivanju kulturnih centara potpisali su zamenik ministra spoljnih poslova Kine Vang Guanđa i ministar kulture Nebojša Bradić.

Potpisana je i Razmena note između Srbije i Kine o nepovratnoj pomoći Srbiji, kao i Okvirni sporazum vlada dveju zemalja o obezbeđivanju koncesionog zajma za Srbiju.

Ambasador Kine u Srbiji Vei Đinghua potpisao je s ministrom zdravlja Tomicom Milosavljevićem Memorandum o razumevanju u oblasti zdravlja i medicine.
   
Kina želi da ojača trgovinsku razmenu sa Srbijom


Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo i predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović razgovarali su danas u Beogradu o jačanju ekonomske i parlamentarne saradnje dve zemlje.

Predsednik kineskog parlamenta je potvrdio spremnost Kine da ojača trgovinsku razmenu sa Srbijom, kao i da investira u Srbiju, posebno u infrastrukturu, termoelektrane i u oblasti zelene ekonomije.

"Kina poštuje put razvoja koji je Srbija izabrala i razumem politiku učlanjenja u Evropsku uniju. To je politička osnova saradnje dve zemlje", rekao je Vu novinarima posle razgovora sa Slavicom Đukić-Dejanović u Skupštini Srbije.

Podsetivši da Srbija podržava politiku "jedne Kine", Đukić-Dejanovićeva je izrazila je zahvalnost visokoj kineskoj delegaciji zbog podrške Pekinga u poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Vu i Đukić-Dejanovićeva razgovarali su i o uspostavljanju čvršće saradnje parlamenata Kine i Srbije, najavljujući dalje aktivnosti na tom planu.

Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo i delegacija kineskog parlamenta doputovali su danas u trodnevnu posetu Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik