Povećana referentna kamatna na 12,5 posto

Bez autora
Apr 07 2011

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) na današnjoj sednici je odlučio da referentnu kamatnu stopu poveća za 0,25 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 12,50 posto.Na sednici je ocenjeno da na stopu inflacije još uvek presudan uticaj ima neočekivano visoki rast cena hrane, koji je prouzrokovan svetskim kretanjima, ali i zatečenim sistemskim rešenjima u ovoj oblasti. Istovremeno su cene neprehrambenih proizvoda stabilne i u skladu sa inflacionim ciljem.

Referentna kamatna stopa 12,50 postoIzvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) na današnjoj sednici je odlučio da referentnu kamatnu stopu poveća za 0,25 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 12,50 posto.

Na sednici je ocenjeno da na stopu inflacije još uvek presudan uticaj ima neočekivano visoki rast cena hrane, koji je prouzrokovan svetskim kretanjima, ali i zatečenim sistemskim rešenjima u ovoj oblasti. Istovremeno su cene neprehrambenih proizvoda stabilne i u skladu sa inflacionim ciljem.

Inflatorni pritisci visokog rasta cena prehrambenih proizvoda jednokratni su i sa novom poljoprivrednom  sezonom, odnosno od jula, znatno će se smanjiti. To će delovati dezinflatorno. U  narednom periodu dezinflatorni uticaj imaće i agregatna tražnja.

Povećanjem referentne kamatne stope NBS je odlučna da obezbedi vraćanje inflacije u srednjem roku u granice utvrđenih ciljeva.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS zakazana je za 12. maj 2011. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik