Povećana referentna kamatna stopa na 9 posto

Bez autora
Sep 07 2010

Na današnjoj sednici Izvršni odbor Narodne banke Srbije razmatrao je aktuelna ekonomska kretanja i odlučio da referentnu kamatnu stopu poveća za 0,5 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 9 posto.Povećavajući stepen restriktivnosti monetarne politike, Izvršni odbor NBS je imao u vidu realizaciju nekih od rizika vezanih za uticaj lošije poljoprivredne sezone na rast cena hrane na domaćem i međunarodnom tržištu, kao i očekivanje nešto bržeg oporavka agregatne tražnje.

Povećana referentna kamatna stopa na 9 postoNa današnjoj sednici Izvršni odbor Narodne banke Srbije razmatrao je aktuelna ekonomska kretanja i odlučio da referentnu kamatnu stopu poveća za 0,5 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 9 posto.

Povećavajući stepen restriktivnosti monetarne politike, Izvršni odbor NBS je imao u vidu realizaciju nekih od rizika vezanih za uticaj lošije poljoprivredne sezone na rast cena hrane na domaćem i međunarodnom tržištu, kao i očekivanje nešto bržeg oporavka agregatne tražnje.

Loša poljoprivredna sezona i rast svetskih cena poljoprivrednih proizvoda uticali su na znatan rast domaćih cena hrane, što je ključni faktor porasta inflacije u proteklih nekoliko meseci. U avgustu je, gotovo u potpunosti, izostalo sezonski uobičajeno pojeftinjenje poljoprivrednih proizvoda uz istovremeno povećanje cena prehrambenih proizvoda.

Nastavak ekonomskog oporavka, blag rast kreditne aktivnosti, kao i odluka o odmrzavanju zarada u javnom sektoru i penzija ranije od prvobitno planiranog, doprineće slabljenju, do sada naglašenog, dezinflatornog uticaja agregatne tražnje.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je procenio da je povećanje referentne kamatne stope za 0,5 procentnih poena potrebno kako bi se inflacija u srednjem roku zadržala u granicama postavljenih ciljeva (4,5±1,5% za kraj 2011. i 4±1,5% za kraj 2012. godine).

Naredna sednica Izvršnog odbora Narodne banke Srbije na kojoj će se doneti odluka o refentnoj stopi zakazana je za 14. oktobar 2010. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik