Povećana referentna kamatna stopa na 9,5 posto

Bez autora
Oct 14 2010

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici razmatrao aktuelna ekonomska kretanja i odlučio da referentnu kamatnu stopu poveća za 50 baznih poena, tako da ona od danas iznosi 9,5 posto. U obzir su uzeti pritisci po osnovu inflatornih očekivanja podstaknutih rastom cena hrane, a u manjoj meri po osnovu ranije deprecijacije i očekivanog bržeg oporavka agregatne tražnje.Izvršni odbor je ocenio da će međugodišnja inflacija, merena rastom potrošačkih cena, u oktobru 2010. preći gornju granicu dozvoljenog odstupanja od cilja za taj mesec (6,3±2%), što je iznad očekivanja iznetih u avgustovskom Izveštaju o inflaciji.

Povećana referentna kamatna stopa na 9,5 postoIzvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici razmatrao aktuelna ekonomska kretanja i odlučio da referentnu kamatnu stopu poveća za 50 baznih poena, tako da ona od danas iznosi 9,5 posto.

U obzir su uzeti pritisci po osnovu inflatornih očekivanja podstaknutih rastom cena hrane, a u manjoj meri po osnovu ranije deprecijacije i očekivanog bržeg oporavka agregatne tražnje. Izvršni odbor je ocenio da će međugodišnja inflacija, merena rastom potrošačkih cena, u oktobru 2010. preći gornju granicu dozvoljenog odstupanja od cilja za taj mesec (6,3±2%), što je iznad očekivanja iznetih u avgustovskom Izveštaju o inflaciji.

Povećanjem referentne stope NBS obezbeđuje da se inflacija u srednjem roku nađe na utvrđenom cilju.
Privremeni rast domaćih cena hrane, zbog loše poljoprivredne sezone u Srbiji i svetu, bio je ključni faktor porasta inflacije u proteklih nekoliko meseci.

Iako je devizno tržište stabilizovano, deprecijacija iz prethodnog perioda će se još neko vreme odražavati na povećanje cena uvoznih proizvoda.

Nastavak ekonomskog oporavka, kao i odluka o odmrzavanju zarada u javnom sektoru i penzija, verovatno će doprineti slabljenju dezinflatornog uticaja agregatne tražnje.

Imajući sve prethodno u vidu, Izvršni odbor NBS je procenio da je povećanje referentne kamatne stope za 50 baznih poena potrebno kako bi se inflacija u srednjem roku zadržala u granicama utvrđenih ciljeva (4,5±1,5% za kraj 2011. i 4±1,5% za kraj 2012. godine).

Odluka o refentnoj kamatnoj stopi doneće se na narednoj sednici Izvršnog odbora koja je zakazana za 11. novembar 2010. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik