Povećanje izvoza ključ oporavka

Bez autora
Nov 01 2010

Oporavak ekonomske aktivnosti se nastavlja. Rast ukupne i prerađivačke industrije i dalje će značajno doprinositi ostvarenju očekivanog rasta BDP-a od 1,5 odsto, ocenila NBS. Ključni faktor ekonomskog oporavka jeste povećanje izvoza. Aktuelni makroekonomski podaci ukazuju na nastavak oporavka ekonomske aktivnosti u Srbiji, koji je pretežno zasnovan na oporavku spoljne tražnje i realnoj depresijaciji dinara iz prethodnog perioda. U septembru 2010. godine, u odnosu na isti mesec prethodne godine, industrijska proizvodnja je bila veća za 2,6 odsto, a ukupna ovogodišnja industrijska proizvodnja u odnosu na isti prošlogodišnji period za 4,4 odsto. Rast ukupne i prerađivačke industrije i dalje će značajno doprinositi ostvarenju očekivanog rasta bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu, od 1,5 odsto. Ključni faktor ekonomskog oporavka je povećanje izvoza - međugodišnji rast robnog izvoza u 2010. godini, izraženog u evrima, zaključno sa septembrom iznosi 21,1 odsto, a samo u septembru 27,5 odsto.

Povećanje izvoza ključ oporavkaOporavak ekonomske aktivnosti se nastavlja. Rast ukupne i prerađivačke industrije i dalje će značajno doprinositi ostvarenju očekivanog rasta BDP-a od 1,5 odsto, ocenila NBS. Ključni faktor ekonomskog oporavka jeste povećanje izvoza.

Aktuelni makroekonomski podaci ukazuju na nastavak oporavka ekonomske aktivnosti u Srbiji, koji je pretežno zasnovan na oporavku spoljne tražnje i realnoj depresijaciji dinara iz prethodnog perioda, saopštila je Narodna banka Srbije.

U septembru 2010. godine, u odnosu na isti mesec prethodne godine, industrijska proizvodnja je bila veća za 2,6 odsto, a ukupna ovogodišnja industrijska proizvodnja u odnosu na isti prošlogodišnji period za 4,4 odsto.

Rast ukupne i prerađivačke industrije i dalje će značajno doprinositi ostvarenju očekivanog rasta bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu, od 1,5 odsto, ocenila je centralna banka.

Ključni faktor ekonomskog oporavka je povećanje izvoza - međugodišnji rast robnog izvoza u 2010. godini, izraženog u evrima, zaključno sa septembrom iznosi 21,1 odsto, a samo u septembru 27,5 odsto.

Zahvaljujući oporavku ekonomske aktivnosti, naročito u industriji, robni uvoz izražen u evrima beleži takođe međugodišnji rast - u prvih devet meseci 8,9 odsto, a samo u septembru 23,9 odsto.

Da je oporavak ekonomske aktivnosti izvor oporavka uvozne tražnje ukazuje i dinamika uvoza po komponentama za septembar - najznačajniji je rast uvoza energije, a i dalje je relativno visok rast uvoza reprodukcionog materijala i kapitalnih dobara.

U septembru je došlo i do oporavka domaće tražnje, što se ogleda kroz rast uvoza trajnih (16,3 odsto) i netrajnih (13 odsto) proizvoda za široku potrošnju.

Ipak, posmatrano u prvih devet meseci tekuće, u odnosu na isti period prethodne godine, uvoz ove dve kategorije povećan je za svega 0,2 odnosno 3,4 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik