Pozitivne reakcije MMF-a i Svetske banke na mere Vlade Srbije

Bez autora
Oct 14 2013

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Lazar Krstić ocenio je da Srbiji u ovom trenutku nije potrebno ništa više od aranžmana iz predostrožnosti sa MMF-om, ali da je bez obzira na to podrška međunarodnih finansijskih institucija potrebna kao dokaz kredibiliteta politike Vlade Srbije. Krstić, koji boravi u poseti Vašingtonu sa guvernerom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković povodom godišnjeg zasedanja MMF-a i Svetske banke, rekao je u da Srbija hoće da uđe u razgovore s MMF-om jer bi to pružilo kredibilnost politici Vlade, ali da je nivo deviznih rezervi takav da nam ne treba više od aranžmana iz predostrožnosti u ovom trenutku. Delegacija Srbije zbog zaokreta u ekonomskoj politici naišla je na pozitivne reakcije visokih zvaničnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke. Delegacija je imala i razgovore na veoma visokom nivou i sa Stejt departmentom i Ministarstvom finansija SAD.

Pozitivne reakcije MMF-a i Svetske banke na mere Vlade SrbijeMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Lazar Krstić ocenio je da Srbiji u ovom trenutku nije potrebno ništa više od aranžmana iz predostrožnosti sa MMF-om, ali da je bez obzira na to podrška međunarodnih finansijskih institucija potrebna kao dokaz kredibiliteta politike Vlade Srbije.

Krstić, koji boravi u poseti Vašingtonu sa guvernerom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković povodom godišnjeg zasedanja MMF-a i Svetske banke, rekao je u izjavi za RTS da Srbija hoće da uđe u razgovore s MMF-om jer bi to pružilo kredibilnost politici Vlade, ali da je nivo deviznih rezervi takav da nam ne treba više od aranžmana iz predostrožnosti u ovom trenutku.

On je istakao da je delegacija Srbije zbog zaokreta u ekonomskoj politici naišla na pozitivne reakcije visokih zvaničnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke, uz napomenu da je naša delegacija imala razgovore na veoma visokom nivou i sa Stejt departmentom i Ministarstvom finansija SAD.

Prema njegovim rečima, tokom ovih susreta je ocenjeno da su ekonomske mere Vlade Srbije stimulativne za strane investitore.

Tabaković je rekla da su se sagovornici u Vašingtonu pozitivno izjasnili o srednjoročnosti mera Vlade Srbije.

Vlada Srbije se nosi sa teretom nasleđenih grešaka, ali i teretom neispunjenih obećanja MMF-u i međunarodnim finansijskim institucijama, navela je ona.

Prema njenim rečima, tokom trodnevnih razgovora u MMF-u i Svetskoj banci najviše je bilo reči o mogućem novom sporazumu sa Srbijom i programu Svetske banke od približno 400 miliona dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik