Pravni okvir za poslovanje u BiH: Država olakšava, pa otežava

Bez autora
May 26 2011

Pravni okvir u BiH je jedan od najčešćih uzroka zašto strani investitori ne žele investirati u našoj zemlji, ali stvara velike probleme i domaćim kompanijama. Jedan od takvih primjera je kompanija Prevent, koja je, kao jedan od nosilaca privrednog razvoja BiH, suočena s ogromnim pritiskom u poslovanju zbog neusaglašene legislative. Poslujući u skladu s važećim zakonima, Prevent je žrtva dijametralno suprotnih tumačenja tih istih zakona različitih nivoa vlasti. Kada je u pitanju primjena određenih zakona, inspektori na terenu nemaju ujednačen pristup. Zakon o doprinosima Federacije BiH je odredio iznos doprinosa za poslodavce u oblasti tekstila, kožarske i industrije obuće. Taj zakon je predvidio i olakšice za poslodavce iz ove oblasti te su tako doprinosi po tom propisu za kompanije iz oblasti tekstila, kožarske i industrije obuće bili umanjeni za 50 posto. Tokom 2006. i 2007. godine Prevent je koristio zakonske olakšice za poslodavce sve do donošenja podzakonskih akata kojima su ukinute te olakšice te ih kompanija više nije ni koristila.

Pravni okvir za poslovanje u BiH: Država olakšava, pa otežavaPravni okvir u BiH je jedan od najčešćih uzroka zašto strani investitori ne žele investirati u našoj zemlji, ali stvara velike probleme i domaćim kompanijama.

Jedan od takvih primjera je kompanija Prevent, koja je, kao jedan od nosilaca privrednog razvoja BiH, suočena s ogromnim pritiskom u poslovanju zbog neusaglašene legislative. Poslujući u skladu s važećim zakonima, Prevent je žrtva dijametralno suprotnih tumačenja tih istih zakona različitih nivoa vlasti. Kada je u pitanju primjena određenih zakona, inspektori na terenu nemaju ujednačen pristup, naglašavaju u Preventu.

Zakonske olakšice

Prema riječima direktora Preventa Sarajevo Kenana Nalbantića, Zakon o doprinosima Federacije BiH je odredio iznos doprinosa za poslodavce u oblasti tekstila, kožarske i industrije obuće. Taj zakon je predvidio i olakšice za poslodavce iz ove oblasti te su tako doprinosi po tom propisu za kompanije iz oblasti tekstila, kožarske i industrije obuće bili umanjeni za 50 posto. Tokom 2006. i 2007. godine Prevent je koristio zakonske olakšice za poslodavce sve do donošenja podzakonskih akata kojima su ukinute te olakšice te ih kompanija više nije ni koristila.

- Zbog nejasne legislative i neujednačenog tumačenja različitih institucija, dovedeni smo u poziciju da Poreska uprava Federacije BiH od nas traži retroaktivno plaćanje za olakšice koje smo po zakonu koristili, iako zakonom nije predviđeno da državi vratimo ono što nam je dala kao olakšicu, kaže Nalbantić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik