Predstavnici privatnih firmi od parlamentarca tražili uvoz radne snage u BiH

Bez autora
Jul 12 2023

Tematska sjednica o perspektivama ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine kroz prizmu stabilnih poslodavaca, koju je organizirala Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj PSBiH, održana je danas u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Na tematskoj sjednici, na kojoj su učestvovali i predstavnici Unije poslodavaca RS, Udruženja poslodavaca FBiH, te Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH, razgovarano je o ekonomskim reformama čije provođenje vodi ka bržem ekonomskom rastu i razvoju, o recesiji u EU i implikacijama na našu zemlju, o pitanjima migracija, energetske tranzicije i digitalizacije, položaju radnika i izazovima sa kojima se domaći poslodavci suočavaju u svom radu, a otvorena su i pitanja u vezi s programom pretpristupne pomoći EU za ruralni razvoj u BiH (IPARD), kao i o perspektivama u oblasti proizvodnje i izvoza obnovljive energije.

U svojim diskusijama predstavnici poslodavaca u BiH tvrdili su da bh. privreda posluje u teškim uslovima. Posebno su upozorili na rastući nedostatak radne snage u građevinarstvu, metalskoj i drvno-prerađivačkoj industriji, turizmu i ugostiteljstvu, kao i na negativni trend masovnih migracija stanovništva, odnosno odlaska produktivne radne snage iz Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske unije.

S tim u vezi, naglasili su potrebu za značajnijom podrškom privredi institucija vlasti na svim nivoima, koja bi se ogledala u poticajima s ciljem zadržavanja radne snage, kao i u promjeni legislative, odnosno prilagođavanju zakonskih propisa aktuelnim potrebama privrede s ciljem lakšeg otvaranja novih kompanija i jačanja konkurentnosti izvozno orijentiranih preduzeća. U tom kontekstu podržali su prijedlog izmjene Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, kojeg su u parlamentarnu proceduru uputili poslanici u Predstavničkom domu PSBiH Darko Babalj i Mladen Bosić.

Također je spomenuto i pitanje potrebe uvoza kvalificirane radne snage za deficitarna zanimanja, o čemu se, kroz raspravu o poslaničkoj inicijativi Nihada Omerovića, razgovaralo i na sjednicama Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj, te Predstavničkog doma PSBiH.

Učesnici današnjeg skupa upozorili su na to da je naša zemlja zajednica koja već duži vremenski period funkcionira u konfliktnom ambijentu, te apostrofirali činjenicu da glavni razlog odlaska radne snage iz zemlje nije ekonomske prirode, već, kako su kazali, politička nestabilnost, pravna nesigurnost i visok stepen korupcije u društvu.

S tim u vezi, apelirali su na političke aktere i donosioce odluka na smanjenje političkih tenzija i zapaljive retorike koja producira strah i nesigurnost kod stanovništva, te pozvali na unapređenje socijalnog dijaloga i izgradnju sigurnog i stabilnog sistema koji će omogućiti ekonomski i privredni rast društva i poboljšati kvalitet života svih stanovnika Bosne i Hercegovine.

Zaključci sa tematske sjednice bit će sistematizirani i razmatrani na narednim sjednicama Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH, te ponuđeni domovima PSBiH na izjašnjavanje, saopćeno je iz PSBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik