Pregovori o JAT-u sa "Turkiš erlajnsom"

Bez autora
Sep 26 2010

Konkretni rezultati vezani za privatizaciju JAT-a mogu da se očekuju već za dva meseca, a ključna firma je "Turkiš erlajns". Turski avioprevoznik je pre više od tri meseca počeo da radi sa "Montenegro erlajnzom" na liniji Istanbul-Podgorica, sa letovima jednom nedeljno, ali su bili prepunjeni pa su prešli na tri i pet letova. Konsultant za osnivanje nove aviokompanije, koja će od "Jat ervejza" preuzeti ulogu nacionalnog avioprevoznika, biće izabran krajem oktobra i imaće rok od godinu dana da završi posao. Pored JAT-a turski investitori su veoma zainteresovani i za ulaganje u Fabriku stakla Pančevo, kao i u izgradnju industrijske zone u Tutinu, u čiju infrastukturu će biti uloženo 40 miliona evra. Na proleće sledeće godine u Tutinu mogla bi da počne gradnja razvojne regionalne zone čija je vrednost procenjena na 1,69 milijardi evra, koje bi uložila Turska...

Pregovori o JAT-u sa Sa Turskom su nastavljeni pregovori o privatizaciji "Jat ervejza", potvrdio je ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin posle zasedanja srpsko-turskog poslovnog saveta.

Turska ulaže u industrijsku zonu na Pešteru.

Konkretni rezultati vezani za privatizaciju JAT-a mogu da se očekuju već za dva meseca, a ključna firma je "Turkiš erlajns", najavio je ministar bez portfelja i koopredsednik Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju sa Turskom Sulejman Ugljanin.

"Imamo dobre reference, objekte, stručnjake za održavanje aviona i pilote", rekao Ugljanin, podsećajući da strategija Vlade Srbije predviđa da se iz JAT-a uzme sve što je zdravo i da to bude ulog Srbije u novu kompaniju.

On je ocenio da je "Turkiš erlajns" najperspektivnija aviokompanija u svetu, jer povećava broj aviona i letova, dok ih sve druge smanjuju.

Turski avioprevoznik je pre više od tri meseca počeo da radi sa "Montenegro erlajnzom" na liniji Istanbul-Podgorica, sa letovima jednom nedeljno, ali su bili prepunjeni pa su prešli na tri i pet letova, naveo je Ugljanin.

"Želimo da sadašnja saradnja koja je kao blag vetar preraste u buru", rekao je potpredsednik tursko-srpskog Poslovnog saveta Aleksandar Međedović.

Državni sekretar za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu za infrastrukturu Miodrag Miljković izjavio je ranije da će konsultant za osnivanje nove aviokompanije, koja će od "Jat ervejza" preuzeti ulogu nacionalnog avioprevoznika, biti izabran krajem oktobra i imaće rok od godinu dana da završi posao.

Pored JAT-a turski investitori su veoma zainteresovani i za ulaganje u Fabriku stakla Pančevo, kao i u izgradnju industrijske zone u Tutinu, u čiju infrastukturu će biti uloženo 40 miliona evra.

Ugljanin je najavio i da bi na proleće sledeće godine u Tutinu mogla da počne gradnja razvojne regionalne zone čija je vrednost procenjena na 1,69 milijardi evra, koje bi uložila Turska.

On je ocenio da je perspektiva naših privrednih odnosa sa Turskom pre svega u domenu infrastrukture, privatizaciji i razvoju trgovine, dodajući da je to već konkretizovano sporazumom o izgradnji regionalnih puteva u Srbiji Novi Pazar-Sjenica i Novi Pazar-Tutin.

"Mrežom sporazuma o slobodnoj trgovini koje imaju Srbija i Turska povećana je i atraktivnost našeg tržišta prema trećim zemljama,tako da se otvaraju i novi horizonti za naše zajedničko delovanje,a to je zajednička proizvodnja i plasman na treća tržišta", rekao je predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

Sklopljen je sporazum i o ulaganju 690 miliona evra za izgradnju autoputa Beograd-Južni Jadran, a u proteklom periodu potpisan je i sporazum i o izvozu 300 tona sjeničkog goveđeg mesa.

Ministar Ugljanin i ministar za rad i socijalnu zaštitu Turske Omer Dinčer istakli su da je cilj dve države da robna razmena u narednom periodu dostigne između 450 i 500 miliona dolara.

Dvojica ministara su potpisali protokol o saradnji, nakon završetka 9. Poslovnog saveta Srbija-Turska. Robna razmena dve zemlje je 2009. godine iznosila 334, 2 miliona dolara, a u poslednjih pet godina stepen pokrivenosti srpskog uvoza izvozom iznosi od 10 do 15 odsto

Nakon potpisivanja, dogovoreno je intenziviranje saradnje u oblasti energetike, poljoprivrede, turizma i saobraćaja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik