Prihod od prodaje viška struje 77,8 miliona evra

Bez autora
Apr 03 2011

Od prodaje bilansnih viškova električne energije u prošloj godini "Elektroprivreda RS" ostvarila je prihod od 77,8 miliona evra. Ukupna količina bilansnih viškova struje isporučena kupcima u 2010. godini iznosila je 2,2 miliona megavat-časova. U ovom periodu prodato je 112,26 odsto električne energije više od planiranih količina predviđenih Elektroenergetskim bilansom za 2010. godinu. Osnovni razlog ovako velikog prebačaja plana prodaje je najveća ostvarena godišnja proizvodnja elektrana "Elektroprivrede RS" od 6.174 gigavat-časa električne energije. Rekordna proizvodnja je rezultat izrazito velikih priliva u akumulacije hidroelektrana u najvećem dijelu godine i dobre pogonske spremnosti svih elektrana.

Prihod od prodaje viška struje 77,8 miliona evraOd prodaje bilansnih viškova električne energije u prošloj godini "Elektroprivreda RS" ostvarila je prihod od 77,8 miliona evra.

Ovo se navodi u Izvještaju o prodaji bilansnih viškova električne energije za 2010. godinu koji je Vlada RS usvojila na posljednjoj sjednici.

- Ukupna količina bilansnih viškova struje isporučena kupcima u 2010. godini iznosila je 2,2 miliona megavat-časova - navodi se u izvještaju.

Dodaje se da je u ovom periodu prodato 112,26 odsto električne energije više od planiranih količina predviđenih Elektroenergetskim bilansom za 2010. godinu.

- Osnovni razlog ovako velikog prebačaja plana prodaje je najveća ostvarena godišnja proizvodnja elektrana "Elektroprivrede RS" od 6.174 gigavat-časa električne energije. Rekordna proizvodnja je rezultat izrazito velikih priliva u akumulacije hidroelektrana u najvećem dijelu godine i dobre pogonske spremnosti svih elektrana - navodi se u izvještaju.

Dodaje se da je, osim ovog, do povećanja bilansnih viškova došlo i zbog odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka kojom je napajanje strujom Brčko distrikta dodijeljeno i "Elektroprivredi BiH".

- Znatna količina električne energije planirana za snabdijevanje distrikta postala je bilansni višak RS i kao takva prodata je na tržištu. Elektroenergetskim bilansom za 2010. godinu planirano je snabdijevanje Brčko distrikta tokom cijele godine - ističe se u izvještaju.

Elektroenergetskim bilansom za 2011. godinu planiran je bilansni višak električne energije u iznosu od 1.293 gigavat-časa uz zadovoljenje svih potreba za urednim snabdijevanjem potrošača električnom energijom, pokrivanje prenosnih gubitaka, isporuku električne energije EP BiH po osnovu dijela vlasništva nad DHE "Bogatići" i planiranu isporuku za Brčko distrikt, navodi se u Elektroenergetskom bilansu za 2011. godinu koji se nalazi na dnevnom redu Narodne skupštine RS.

Proizvodnja

Elektroenergetskim bilansom za 2011. godinu planirano je da se u Republici Srpskoj proizvede ukupno 5.393,26 gigavat-časova električne energije.

- Plan proizvodnje električne energije u 2011. godini manji je za 12,65 odsto u odnosu na ostvarenu proizvodnju u 2010. godini, s obzirom na to da je prošlogodišnja najveća do sada, a za 5,85 odsto je veća u odnosu na proizvodnju planiranu Bilansom za 2010. godinu - navodi se u bilansu za ovu godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik