Prioritet Vlade Srbije ravnomerni regionalni razvoj

Bez autora
May 11 2011

Ravnomerni regionalni razvoj neophodan je za brži razvoj Srbije u celini, ali i nužna karika na evropskom putu naše zemlje. Potpredsednik Vlade Srbije za privredni i regionalni razvoj Verica Kalanović ukazala je danas na značaj ravnomernog regionalnog razvoja ne samo za dobijanje statusa zemlje kandidata već i za status ravnopravnog člana. Zbog toga je ravnomerni regionalni razvoj jedan od nacionalnih prioriteta Vlade Srbije. Osnovan je i registar mera i podsticaja, zahvaljujući kojem će se precizno znati koji su efekti uloženih sredstava u regionalni razvoj Srbije. U našoj zemlji su svi regioni 75 posto ispod proseka razvijenosti regiona u EU, pri čemu se veći deo budžeta izdvaja za najnerazvijenije regione. Srbija se, kao i druge zemlje, suočava sa tim da u ovom trenutku nema precizan odnos između uloženog novca i efekta koji ima u opštinama. To će biti jedan od načina koji će omogućiti da se vidi gde je uložen svaki dinar ili evro. Srbija želi da ovaj proces bude još transparentniji, što će registar mera i podsticaja i omogućiti.

Prioritet Vlade Srbije ravnomerni regionalni razvojRavnomerni regionalni razvoj neophodan je za brži razvoj Srbije u celini, ali i nužna karika na evropskom putu naše zemlje.

Potpredsednik Vlade Srbije za privredni i regionalni razvoj Verica Kalanović ukazala je danas na značaj ravnomernog regionalnog razvoja ne samo za dobijanje statusa zemlje kandidata već i za status ravnopravnog člana. Zbog toga je ravnomerni regionalni razvoj jedan od nacionalnih prioriteta Vlade Srbije.

Kako je saopšteno, osnovan je i registar mera i podsticaja, zahvaljujući kojem će se precizno znati koji su efekti uloženih sredstava u regionalni razvoj Srbije.

U našoj zemlji su svi regioni 75 posto ispod proseka razvijenosti regiona u EU, pri čemu se veći deo budžeta izdvaja za najnerazvijenije regione.  Srbija se, kao i druge zemlje, suočava sa tim da u ovom trenutku nema precizan odnos između uloženog novca i efekta koji ima u opštinama. To će biti jedan od načina koji će omogućiti da se vidi gde je uložen svaki dinar ili evro. Srbija želi da ovaj proces bude još transparentniji, što će registar mera i podsticaja i omogućiti.

Srbija bi mogla da računa na veći iznos sredstava nakon dobijanja statusa kandidata, ali i punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je u proteklom periodu kreiralo zakonodavni i strateški okvir za regionalni razvoj Srbije, s obzirom na to da su razlike u razvijenosti regiona 1:3, a u razvijenosti opština čak 1:10, što Srbiju svrstava među one sa najvećim razlikama u razvoju u Evropi. 

U cilju unapređenja regionalnog razvoja Vlada Srbije je pokrenula i implementirala različite programe podrške, kao što su razvoj klastera, unapređenje inovativnosti malih i srednjih preduzeća i oživljavanje proizvodnje u nerazvijenim opštinama. Tu su i podrška za pripremu projektno-tehničke dokumentacije i implementaciju infrastrukturnih projekata, sajmovi zapošljavanja, javni radovi, kao i subvencije za samozapošljavanje.

Takođe, Vlada je sprovela i druge mere kao što su izmeštanje određenih institucija državne uprave iz Beograda u unutrašnjost Srbije u cilju stvaranja jednakih šansi za sve građane i jednakog pristupa institucijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik