Privredni rast od 1,5 posto u Srbiji

Bez autora
Oct 06 2010

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da će Srbija u ovoj godini sigurno ostvariti planirani privredni rast od 1,5 posto, a moguće i nešto višu stopu rasta od toga.Privredni rast u prvoj polovini ove godine bio je 1,2 posto i Srbija je u prvom tromesečju ove godine bila gotovo jedina zemlja u regionu koja je imala privredni rast. Značajne stope privrednog rasta u Srbiji u periodu koje je prethodilo krizi, uglavnom su bile bazirane na pregrejanoj domaćoj tražnji i visokom uvozu.

Privredni rast od 1,5 posto u SrbijiPremijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da će Srbija u ovoj godini sigurno ostvariti planirani privredni rast od 1,5 posto, a moguće i nešto višu stopu rasta od toga.

Privredni rast u prvoj polovini ove godine bio je 1,2 posto i Srbija je u prvom tromesečju ove godine bila gotovo jedina zemlja u regionu koja je imala privredni rast.

Značajne stope privrednog rasta u Srbiji u periodu koje je prethodilo krizi, uglavnom su bile bazirane na pregrejanoj domaćoj tražnji i visokom uvozu.

Taj tip rasta je neodrživ u dugom periodu, jer je prouzrokovao i veliki deficit tekućeg računa platnog bilansa, a neophodno je da Srbija ima veću proizvodnju razmenjivih dobara, da smanjuje platnobilansni deficit i povećava izvoz.

Kako je naveo Cvetković, vlada će u budućnosti morati da nađe balans između smanjenja tekuće potrošnje i povećanja kapitalnih investicija, ali i da uz to vodi računa da treba da obezbjedi da zaposleni u javnom sektoru bolje žive, jer su zbog zamrzavanja plata podneli veliki teret krize.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik