Privrednici i finansijeri za godinu dana očekuju inflaciju od 3 do 5 odsto

Bez autora
Sep 24 2024

Kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora, prema rezultatima avgustovske ankete, nastavila su da se kreću u granicama cilja 3 odsto plus minus 1,5 odsto, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Iz centralne banke su naveli da su, prema rezultatima ankete agencije Ninamedija, inflaciona očekivanja finansijskog sektora za godinu dana unapred blago povećana u odnosu na prethodnu anketu i iznose 3,5 odsto, dok se očekivanja dobijena na osnovu septembarske Blumbergove ankete nalaze na centralnoj vrednosti inflacionog cilja od 3,0 odsto.

Što se privrednika tiče, oni, prema anketi agencije Ninamedija, očekuju da će inflacija za godinu dana iznositi 5,0 odsto.

Očekivanja finansijskog sektora za dve godine unapred povećana su sa 3,0 odsto u julu na 3,3 odsto u avgustu, dok su očekivanja za tri godine unapred u avgustu ostala nepromenjena i iznose 3,0 odsto.

Na osnovu toga se, ocenjuju u Narodnoj banci, može zaključiti da predstavnici finansijskog sektora u srednjem roku očekuju da će se inflacija stabilizovati oko ciljane vrednosti NBS.

Srednjoročna inflaciona očekivanja privrede za dve i tri godine unapred smanjena su na 4,0 odsto i 4,6 odsto u avgustu respektivno i ispod su kratkoročnih očekivanja ovog sektora.

Rezultati ankete o očekivanjima finansijskog sektora i privredi, navode u NBS, ukazuju da oba sektora očekuju dodatno ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik