Privrednici ukazali na negativne posljedice povećanja poreza i doprinosa u RS-u

Bez autora
Feb 14 2011

Predsjednik Unije poslodavaca RS-a Ranko Milić ukazao je i danas tokom razgovora sa premijerom RS-a Aleksandrom Džombićem na negativne posljedice povećanja stopa i doprinosa na privredu RS. On je naglasio da ti nameti dodatno opterećuju privredu "koja s mukom podnosi ovo stanje". Iznio je i podatak Zavoda za statistiku da je samo u januaru ove godine zabilježeno povećanje od 5.000 nezaposlenih, preko čega, upozorio je, ne treba olako preći. Naglasio je i da je neophodno pristupiti izmjeni monopolskih zakona u RS-u, kao što je Zakon o računovodstvu i reviziji, te o zdravlju i zaštiti o radu. Izvršna direktorica Privredne komore RS-a Dragica Ristić je također naglasila da je nedopustivo povećanje stopa poreza i doprinosa u RS...

Privrednici ukazali na negativne posljedice povećanja poreza i doprinosa u RS-uPredsjednik Unije poslodavaca RS-a Ranko Milić ukazao je i danas tokom razgovora sa premijerom RS-a Aleksandrom Džombićem na negativne posljedice povećanja stopa i doprinosa na privredu RS.  

On je naglasio da ti nameti dodatno opterećuju  privredu "koja s mukom podnosi ovo stanje".
 
Iznio je i podatak Zavoda za statistiku da je samo u januaru ove godine zabilježeno povećanje od 5.000 nezaposlenih, preko čega, upozorio je, ne treba olako preći. 

Naglasio je i da je neophodno pristupiti izmjeni monopolskih zakona u RS-u, kao što je Zakon o računovodstvu i reviziji, te o zdravlju i zaštiti o radu. 

Izvršna direktorica Privredne komore RS-a Dragica Ristić je također naglasila da je nedopustivo povećanje stopa poreza i doprinosa u RS. 

"Privrednici ukazuju da je to značajno opterećenje", navela je ona upozorivši da realno 'veće stope nameta dovode u pitanje konkurentnost i likvidnost privrednih društava u RS'. 

S druge strane, premijer RS-a navodi da, bez obzira što je uvedeno dodatno opterećenje za privrednike, to je i dalje "najniža stopa poreza i doprinosa u regionu".
 
Aleksandar Džombić je obećao je da će zajedno s Unijom poslodavaca i Privrednom komorom analizirati efekte povećanja stope poreza i doprinosa, te, kako kaže, blagovremeno reagirati. 

Naveo je i da bi uvođenje diferencirane stope PDV-a mogao biti jedan od odgovora za zadržavanje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, te najavio da će od Uprave za indirektno oporezivanje BiH biti zatraženo da se o tome napravi analiza. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik